OMIKRON DESETKOVAO JAVNE SLUŽBE / U Zagrebu 390 ZET-ovih vozača u izolaciji, virus 'preusmjerava' i vlakove

Otkad traje pandemija, u ZET-u je ovo najteže razdoblje jer je svaki peti vozač tramvaja ili autobusa na bolovanju

29.1.2022.
9:45
VOYO logo

Čini se da je omikron varijanta koronavirusa posve izmakla kontroli poharavši javne službe diljem Hrvatske, jer su mnogi službenici u samoizolaciji ili na bolovanju. Samo u Zagrebu gotovo 400 vozača tramvaja i autobusa je u izolaciji, kaže se u prilogu RTL-a.

Ni maska na licu, ni minimalan kontakt s putnicima, nije uspio zaštititi vozače. Otkad traje pandemija, ovo je ZET-u najteže razdoblje. Svaki je peti vozač na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRED NAMA JE IZAZOV' /

Javne službe pred ugrozom zbog omikrona? Marić: 'Nikad nisam ovako brzo došao do Ekonomskog fakulteta'

Image
'PRED NAMA JE IZAZOV' /

Javne službe pred ugrozom zbog omikrona? Marić: 'Nikad nisam ovako brzo došao do Ekonomskog fakulteta'

Zasad uspijevaju bez dvostrukih smjena

"Nađe se tu koji sat prekovremeno ali nije to sada neizvedivo. Jedni se vraćaju, drugi odlaze, svi to moramo proći. Ja sam i cijepljen i prebolio", kazao je za RTL vozač tramvaja Ljubomir Budinščak.

U ZET-u se zasad uspijevaju pokriti bez dvostrukih smjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na bolovanju je njih 390, od čega je trenutno preko pedeset posto obuhvaćeno koronavirusom ili je u samoizolaciji. Nismo ukidali linije, napravljene su određene redukcije", rekao je Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a.

Omikron 'mijenja' i vozni red vlakova

Omikron je promijenio i vozni red nekih vlakova. Dva dana će putnici iz Osijeka u Bizovac i obratno putovati autobusom jer je i u Hrvatskim željeznicama puno bolovanja. Na rubu iznemoglosti su i u Općoj bolnici Pula gdje neprestano moraju prilagođavati raspored i uvoditi dvostruke smjene. Od tamošnjih 130 zaraženih djealtnika bolnice, čak 80 posto su medicinske sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji zaraženo dva posto službenika,a ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović ne isključuje mogućnost skraćivanja samoizolacije sa sedam na pet dana.

Razmatra se skraćivanje samoizolacije

"Razmišljamo o tome ne samo iz ovog aspekta nego zbog činjenice da im sve više istraživanja znanstvenih koja bi opravdala to. Mada realno oni koji su već uveli, a ima cijeli niz zemalja koji je skratio izolaciju na pet dana, su to učili prije svega da ne bi ugrozili javne službe", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o eventualnom skraćivanju smaoizolacije bit će donesena nakon današnjeg sastanka članova Nacionalnog stožera i predstavnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo