Plaće ili štrajk / U utorak se nastavljaju pregovori sindikata i Vlade. Jesu li pred Hrvatskom masovni štrajkovi?

Dok Vlada čeka sindikalni odgovor na posljednju ponudu, sindikati očekuju novu - izdašniju

16.10.2022.
21:00
VOYO logo

Pripremite bubnjeve, mikrofone i zviždaljke - može se čuti iz sindikalnih krugova pred novu rundu pregovora s Vladom jer ono što ministar Primorac naziva zadnjom ponudom, javne službenike ne zadovoljava. Ipak, dok se dio članstva priprema za akcije, čelnici se još uvijek nadaju dogovoru.

"Sigurno nismo pozvani na sastanak u utorak da bi se samo gledali, tako da očekujemo novu ponudu. Ono što Vlada nudi apsolutno je sramotno i snižava cijenu rada", rekla je Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i javnim i državnim zaposlenicima nudi dva prijedloga: jednokratni dodatak od 1250 kuna uz povećanje osnovice od četiri posto od početka godine ili četiri posto odmah i još jedan posto u travnju. Uz ovakvu inflaciju, kažu sindikati, to nije dovoljno.

Image
prosvjetari prijete /

Uz Vladin prijedlog, čistačici s 20 godina staža plaća bi porasla 40-ak kuna. Sindikati jasni: 'Ide prosvjed'

Image
prosvjetari prijete /

Uz Vladin prijedlog, čistačici s 20 godina staža plaća bi porasla 40-ak kuna. Sindikati jasni: 'Ide prosvjed'

"Naš zahtjev je bio da plaće rastu od prvog listopada za osam posto, na taj način došli bismo do kraja godine barem na razinu rasta cijena, dakle, inflacije. A za iduću godinu tražimo rast osnovice od pet posto. Tražimo i indeksaciju za iduću godinu", rekao je Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok javni službenici kategorički odbijaju ponudu, sindikati državnih službi uzvraćaju protuponudom - četiri posto odmah, dva dogodine, ali i inflatorni dodatak, pa će oni ovog utorka čekati vladin odgovor. Ipak, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koja nije za pregovaračkim stolom tvrdi - to plaće neće povećati dovoljno.

"Plaće državnih službenika i namještenika su koeficijenti ispod jedan. Dakle, oni u umnošku s ovom osnovicom i sa svakim rastom od dva, četiri, šest posto ne dosegnu tu osnovicu", rekla je Iva Šušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnog su stava i u sindikatu zdravstva i socijalne skrbi. Smatraju da je ova ponuda neprihvatljiva i u utorak očekuju novu. Sindikati javnih službi će sutra, dan uoči novog sastanka s ministrima, službeno odbiti ponudu i predstaviti plan aktivnosti.

"Organizacija velikog prosvjeda koji će zajedno organizirati sindikati javnih službi", rekla je Tuškan .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to ne uspije, stvorene su nam pretpostavke za štrajk", kazao je Kroflin .

Iz Vlade danas zatvoreni. Na pitanje sprema li se nova ponuda, odgovaraju samo da se pričeka utorak. No, ako je i aktualna ponuda posljednja riječ ministra financija, ne mora biti i zadnja ponuda Vlade. Štrajk prosvjetara 2019. trajao je 36 dana, a onda je sve ponude tadašnjeg ministra Marića stilom deus ex machina nadmašio premijer koji je dotad odbijao sudjelovati u pregovorima. Sindikati bi željeli da se povijest ne ponavlja pa zazivaju premijera za pregovaračkim stolom već u utorak, prije štrajka i prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo