prosvjetari prijete / Uz Vladin prijedlog, čistačici s 20 godina staža plaća bi porasla 40-ak kuna. Sindikati jasni: 'Ide prosvjed'

A prosječna plaća nastavnika u srednjim školama rasla bi za oko 290 kuna. Sindikati to odbili, u utorak nova runda pregovora

14.10.2022.
20:30
VOYO logo

"Vi ste nam najdraža spremačica, ali nemojte to reći drugima. Puno Vas volimo...", stoji u pismu učenika.

Svojim učenicima one su puno više od učionica i hodnika koje treba očistiti. Ona 20 godina radi u školi, a njezina plaća narasla je s 3000 na 4000 tisuće kuna, iznosi tek nešto više od minimalca. Povećanje osnovice od 4% ne bi ni osjetila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni znaju sami koliko je tih 4% na našu osnovicu - to je 40-50 kuna, sad sam možda i puno rekla. A što je danas 40-50 kuna? Ništa! A kolika bila inflacija", govori Vesna Gusković, spremačica u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Zagrebu.

Računica je jasna i među učiteljima. Prosječna plaća nastavnika u srednjim školama rasla bi za oko 290 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U JAVNIM SLUŽBAMA /

Sindikati odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice za plaće: 'To je mizerno u odnosu na rast cijena hrane'

Image
U JAVNIM SLUŽBAMA /

Sindikati odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice za plaće: 'To je mizerno u odnosu na rast cijena hrane'

"Prošla je sada turistička sezona, dijete koje je prodavalo sladoled na plaži ima istu plaću kao i ja. Sad pitanje Vama je li to dovoljno?", govori nam Davor Dinter, strukovni učitelj praktične nastave u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Traže odmah povećanje osnovice od 8% i 5% iduće godine. Vlada nudi 4% sada, i još 2% u travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz ovu inflaciju niti ovih naših 8 % nije nešto. Stvarno smo dugo ta zadnja rupa na svirali kad je riječ o plaćama i ovo što bi nam trebali dati je stvarno realno", kaže Dinter. Ponudom Vlade nezadovoljne su i medicinske sestre.

"Moje kolegice i ja s njima osjećamo se razočarano, obespravljeno, poniženo. Radili smo neslužbene ankete - 99% nas je reklo ne na vladinu poruku, 99% sestara je spremno izaći na ulice", govori Mihaela Androić Pašalić, medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova runda pregovora sindikata i Vlade slijedi u utorak. "Prosvjed definitivno ako ne bude nove ponude u utorak. Naši zahtjevi su pravedni i ostvarivi, naše zajedništvo je naša snaga. Mi se vidimo, kaže pjesma, kaže - ulice vas zovu, a nas zove taj famozni Trg bana Josipa Jelačića!", najavljuje Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Bez bolje ponude repriza 2019. čine se postaje sve izglednija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo