Premali broj prijavljenih / U srednjim školama izbrisano 41 zanimanje za koje nema interesa: manje poljoprivrednih zanimanja, bez krovopokrivača, limara, šumara

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Ministarstvo je nakon obrade podataka jednostavno izbrisalo pojedina 'neželjena' zanimanja

19.7.2017.
16:29
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Zbog premalog broja prijavljenih učenika, ili čak ni jednog, neke su škole za ovu godinu ostale bez upisa zanimanja za koja su uoči prvog upisnog kruga predvidjele razredne odjele. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nakon obrade podataka jednostavno izbrisalo pojedina “neželjena” zanimanja, čak i prije jesenskog upisnog roka, piše Večernji.hr.

Sukladno toj odluci, u Hrvatskoj ove godine, među ostalim zanimanjima, nije upisan ni jedan krovopokrivač, limar, šumar i puškar. Osim 41 zanimanja koje ove godine nije nigdje upisano, postoji još na desetke drugih zanimanja od kojih su neke škole morali odustati zbog nedovoljnog interesa. Obrtnička škola Koprivnica ostala je bez autolimara, limara, mesara, vodoinstalatera, pomoćnih cvjećara i stolara, kuhara i pekara koji rade po prilagođenom programu, Srednja gospodarska škola Križevci odustala je od upisa mljekara, voćara-vinogradara-vinara i vrtlara, dok je Strukovna škola Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji ostala bez stolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je obavilo preraspodjelu razrednih odjela, pri čemu nijedan razredni odjel nije ukinut, već su u tim kombinacijama pojačana neka zanimanja", pojašnjava Ana Mušlek iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine. Koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić rekao je da su učenici odmah obaviješteni o ukinutim zanimanjima i raspoređeni u neka druga.

"U Međimurskoj županiji odustalo se samo od dva razredna odjela, i to ekonomista u Srednjoj školi Prelog i poljoprivrednog tehničara u Gospodarskoj školi Čakovec. U Prelogu je bilo prijavljeno troje, a u Gospodarskoj školi sedmero učenika", doznaje se od dr. sc. Blaženke Novak, voditeljice Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Varaždinskoj županiji Srednja škola Arboretum Opeka također nije upisala poljoprivredne tehničare, kao ni poljoprivredne gospodarstvenike, Srednja strukovna škola Varaždin nije upisala pomoćne pekare, stolare, krojače i galanteriste, a Srednja škola Novi Marof opću gimnaziju. U Srednjoj školi Glina u Sisačko-moslavačkoj županiji skinuta su za ovu godinu zanimanja prodavač, autoelektričar, elektroinstalater i elektromehaničar, u Srednjoj školi Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici nisu upisali šumarske tehničare i krojače, ali su zato povećali stolare sa 12 na 20, piše Večernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo