zarazne bolesti / U Srbiji se kod djece pojavile ospice i tuberkuloza. Epidemiologinja otkriva kakvo je stanje kod nas

Image
Foto: Shutterstock

Dr. Anamarija Jurčev Savičević kaže da nema razloga za paniku, ali oprez uvijek mora biti

14.1.2023.
16:41
Shutterstock
VOYO logo

Prije nekoliko dana iz Srbije je stigla vijest da su kod devetero djece zabilježili tuberkulozu, a utvrdili su i nekoliko slučajeva oboljenja od ospica.

Splitska epidemiologinja prof. prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević za Slobodnu Dalmaciju pojasnila je da je tuberkuloza bolest od koje najčešće obolijevaju odrasle osobe, dok slučajevi kod djece nisu uobičajeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Hrvatska bilježi višegodišnji pad oboljelih od tuberkuloze u svim dobnim skupinama, dječja tuberkuloza veći je problem na globalnoj razini. Cijepljenje novoročenđadi cjepivom protiv tuberkuloze u Hrvatskoj je obvezno.

COVID-19 preokrenuo je napredak u borbi protiv tuberkuloze pa tako Svjetska zdravstvena organizacija bilježi porast novooboljelih od 4,5%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽNO! /

Djeca sama lutala po Mosoru, HGSS poziva roditelje da razgovaraju s najmlađima!

Image
VAŽNO! /

Djeca sama lutala po Mosoru, HGSS poziva roditelje da razgovaraju s najmlađima!

Jurčev Savičević pojasnila je da se kod djece rijetko javljaju klasični simptomi tuberkuloze kakvi se javljaju kod odraslih.

"Simptomi su obično slabo izraženi i podmukli te nema samoprepoznavanja bolest. Najčešće se radi o vrućici i neproduktivnom kašlju koji traju dulje od 2-3 tjedna, malaksalosti, noćnom znojenju, smanjenoj aktivnosti i gubitku na tjelesnoj masi", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je utvrditi informaciju o oboljeloj osobi koja se nalazi u djetetovoj blizini u zemljama u kojima se tuberkuloza rijetko javlja. Stoga je važno rano dijagnosticiranje i liječenje tuberkuloze u odraslih što će u konačnici odraziti na broj oboljelih u dječjoj dobi.

"U ovom trenutku u Hrvatskoj nema razloga za paniku, ali oprez uvijek mora postojati. Naš sustav nadzora nad tuberkulozom je dobro ustrojen i sposoban brzo reagirati u slučaju izvanrednih situacija", razjasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da u posljednje dvije godine u Hrvatskoj nisu zabilježili nijedan slučaj ospica. Tijekom 2019. posljednje je zabilježena ova epidemija s 52 oboljelih.

Podaci su pokazali da su ospice vodeći uzrok smrti kod djece gledajući globalnu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine, trudnice te osobe s oštećenim imunološkim sustavom", rekla je Jurčev Savičević.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike