VAŽNO! / Djeca sama lutala po Mosoru, HGSS poziva roditelje da razgovaraju s najmlađima!

Image
Foto: HGSS Split

Svaki odlazak u planinu traži i prethodnu obavijest nekome bliskom o smjeru kretanja, a svako sklonište, planinarska kuća ili dom imaju upisnu knjigu u koju se navode podaci o smjeru polaska i smjeru u kojem namjeravate ići. Mnoga planinarska društva, uz one za odrasle, organiziraju i male planinarske škole kroz koje se uči stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina. Djecu tu čeka odlično društvo, te zanimljivi izleti pod paskom iskusnih planinarskih vodiča, stoji u tekstu

8.1.2023.
15:18
HGSS Split
VOYO logo

Hrvatska gorska služba spašavanja Grada Splita objavila je na svom Facebook profilu fotografiju spašavanja, ali i važnu poruku.

"Roditelji, pročitajte ovo djeci i razgovarajte s njima o mogućim posljedicama samostalnih izleta", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst objavljen na stranicama HGSS-a prenosimo u cijelosti:

"Organiziranje izleta u vlastitom aranžmanu uključuje puno detalja, od vremenske prognoze, odabira cilja i staza, adekvatne odjeće i obuće, adekvatne opreme, vode, hrane, nošenja karte i kompasa, čeone svjetiljke, prve pomoći, ali i važnog detalja o duljini dana. Kada se na izlet samostalno odluče maloljetnici, stvar poprima znatno ozbiljnije konotacije, posebice kada to oni organiziraju bez znanja roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIZARNI SUSRETI HGSS-A /

Tražili nestalog, našli ga za šankom. Spašavali ženu, ponizila ih: 'Kad niste htjeli učiti...'

Image
BIZARNI SUSRETI HGSS-A /

Tražili nestalog, našli ga za šankom. Spašavali ženu, ponizila ih: 'Kad niste htjeli učiti...'

Zbog nedovoljne informiranosti, neiskustva i bez znanja odraslih, dvije grupe maloljetnika zatekao je mrak prilikom spuštanja s Mosora gdje su proveli lijep i sunčan dan, ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Srećom, sve je dobro završilo, no ovi slučajevi samo su povod za razmišljanje i razgovor između roditelja i djece.

Zbog mraka, ove subote, troje mladih u dobi od 14 i 15 godina, izgubilo se nedaleko planinarske kuće Lugarnica, gdje su bili na izletu. U panici, nazvali su roditelje koji su zabrinuti za njih i svjesni njihovog neiskustva, odmah kontaktirali HGSS Stanicu Split. Brzom koordinacijom HGSS-a i voditelja Lugarnice, djeci je u susret žurno krenuo odrasli planinar koji je dežurao na Lugarnici, te ih odveo u toplo i okrijepio čajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz smjera Gornjeg Sitnog prema djeci je također krenuo član HGSS-a koji ih je na koncu otpratio do vodospreme podno Mosora gdje su ih čekali roditelji s kojima će zasigurno, narednih dana, puno razgovarati o svom izletu.

Druga grupa mladih, njih čak sedmero otprilike iste dobi kao i njihovi vršnjaci s Lugarnice također su se izgubili zbog mraka kada su se spuštali s Mosora gdje su otišli na izlet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj planinarske kuće Lugarnica, taman je zaključio uspješno zbrinjavanje djece s Lugarnice kada je čuo dječje pozive s brda poviše Aljinovića. Odmah je krenuo prema njima i nakon pola sata hoda, naišao na djecu, srećom neozlijeđenu, ali prestrašenu.

Obje grupe djece su se bez znanja roditelja uputila na planinarski izlet. Srećom, sve je prošlo bez ozljeda i drugih neželjenih posljedica, no ovo je svakako povod za razgovor s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez znanja i opreme nikad se ne ide u planinu! Maloljetnici nikad ne smiju ići sami u planinu!

Svaki odlazak u planinu traži i prethodnu obavijest nekome bliskom o smjeru kretanja, a svako sklonište, planinarska kuća ili dom imaju upisnu knjigu u koju se navode podaci o smjeru polaska i smjeru u kojem namjeravate ići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoga planinarska društva, uz one za odrasle, organiziraju i male planinarske škole kroz koje se uči stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina. Djecu tu čeka odlično društvo, te zanimljivi izleti pod paskom iskusnih planinarskih vodiča", stoji u tekstu.

Time žele potaknuti roditelje da usvoje naviku razgovarati sa svojom maloljetnom djecom koja se odlučuju na prilično (po njih) opasnu aktivnost jer i prije nekoliko dana, nešto prije Nove godine, splitska HGSS stanica tragala je za 14-godišnjakom kojeg su na kraju nakon poduže potrage uspjeli pronaći i spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo