školski jelovnik /

U Splitu se postavlja pitanje koje diže uzbunu: gradske škole plaćaju honorar djelatnici gradske ustanove?

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kontaktirana je gradska uprava da pojasni tko to kreira jelovnike i zašto izrađivačica dobiva još i honorar za 'intelektualne usluge'

13.2.2017.
10:23
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U Splitu nalazi se šest osnovnih škola u kojima učenici mogu pohađati program produženog boravka, poznatiji po kolokvijalnom nazivu cjelodnevna nastava. Redom je riječ o osmoljetkama na Ravnim njivama i Splitu 3, u Spinutu, te na Manušu, Mejama i Pojišanu, pri čemu ćete rijetko naići na dijete koje nije zadovoljno obrocima dobivenim u školi, piše Slobodna Dalmacija

Učenicima prva tri razreda, za koje je organizirana “cjelodnevna”, jelovnik se uglavnom sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tema je što se uvijek u nečem praktičnom, u ovom slučaju za roditelje i njihove mališane, potkrade nešto što je manje lijepo. U izvješćima o prihodima i rashodima spomenutih škola stoji stavka “ugovor o djelu”, koja je isplaćena za usluge izrade jelovnika, a vrijedna je 8.140 kuna godišnje.

Riječ je o honoraru koji je preusmjeren s računa samo jedne od spomenutih osmoljetki, a vrlo je vjerojatno da se u sličnim okvirima kreću i plaćanja ostalih pet škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nešto, reklo bi se na prvi pogled, ali jest “nešto” ako znate da je novac isplaćen zaposlenici ustanove čiji je vlasnik Grad koji je, uzgred budi rečeno, ujedno i osnivač svih osnovnih škola. Kontaktirana je gradska uprava da pojasni tko to kreira jelovnike i zašto izrađivačica dobiva još i honorar za “intelektualne usluge”. Zar izrada jelovnika ne bi bila u opisu posla te zaposlenice ustanove u vlasništvu lokalne uprave?

Slobodna Dalmacija dobila je odgovor iz Službe za obrazovanje i znanost u Banovini, iz koje su poručili kako je taj posao u djelokrugu “viših medicinskih sestara koje nisu zaposlenice Grada nego predškolskih ustanova i ovo zanimanje nije potrebno u strukturi zaposlenih u gradskoj upravi”.

"U osnovnim školama u kojima se realizira program produženog boravka, odnosno cjelodnevne nastave ne postoji kadar koji bi vodio brigu o kvaliteti obroka. U predškolskim ustanovama više medicinske sestre rade na osiguravanju i unapređenju zaštite zdravlja djece. Između ostalih poslova i radnih zadaća, brinu se o prehrani djece u vrtiću, edukaciji radnika na pripremi obroka, te o higijenskim uvjetima u prostorima u kojima se priprema hrana za mališane", ističu iz spomenute Službe.

"Da svaka kuharica ne bi određivala jelovnike prema vlastitom nahođenju, odnosno da bi se pospješila razina usluge u školama koje realiziraju program produženog boravka, Grad je iskoristio mogućnost angažiranja više medicinske sestre, zaposlenice gradske predškolske ustanove, koja je svojim dugogodišnjim iskustvom i kvalitetom rada jamčila da će obaviti stručnu edukaciju kuharica, izraditi kvalitetne jelovnike, vršiti nadzor nad prostornim uvjetima u kojima se priprema i servira hrana", nadodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pitanje Slobodne Dalmacije izazvalo uzbunu, a iz Banovine tvrde kako je Grad usluge izrade jelovnika honorirao sa svega pet tisuća kuna na godišnjoj razini.

Koliko i gdje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8.140 kuna za godišnje ‘intelektualne usluge’ plaćeno je kreatorici jelovnika s računa jedne od osmoljetki, a šest škola ima organiziran produženi boravak za svoje učenike uzrasta od prvog do trećeg razreda.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo