U Slavoniji žele napraviti hrvatsku 'Silicijsku dolinu'

Osijek bi uskoro mogao postati grad vrhunskih informatičara.

23.2.2012.
11:14
VOYO logo

Softverski stručnjaci iz Osijeka došli su do informacija da u tom gradu ima puno malih tvrtki koje svoje proizvode prodaju stranim tržištima. Odmah se rodila i ideja da od Osijeka naprave hrvatsku verziju 'Silicijske doline' – grad koji bi postao vrlo poželjna destinacija za IT stručnjake, ali i u kojem bi bile smještene tvrtke koje proizvode dobar softver.

Da bi počela gradnja Osijek Software Cityja, potrebni su ljudi, a u potragu za njima već su krenuli pokretači ovoga projekta – četiri osječke softverske tvrtke, Inchoo, Mono, Farmeron i K-informatika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je oko 40 takvih firmi na osječkoj adresi, a koje zapošljavaju oko 250 ljudi. U idućih pet godina taj bi se potencijal trebao dvostruko uvećati, odnosno zaposliti još 500 ljudi u softverskoj industriji.

Kronično nedostaje osposobljenih ljudi

''Postojeće tvrtke bave se razvojem različitih vrsta softvera, od bankovnih preko onih koji se koriste u zdravstvu na području SAD-a do online trgovine. Stranom klijentu nije važno odakle si, on traži samo izvrsnost'', tumači Tomislav Bilić, direktor Inchooa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno i Farmeron kreće u potragu za radnom snagom. Nakon otvaranja firme u SAD-u, registrirana je i podružnica u Osijeku, gdje planiraju 'ulogoriti' razvojni centar. Najavio je to i direktor tvrtke, 25-godišnji Matija Kopić, koji u idućih 18 mjeseci planira zaposliti barem 15 ljudi.

Kako cijeli projekt, trenutačno, ne prati formalni sustav obrazovanja, Osječani su odlučili potaknuti ljude svih uzrasta i zanimanja da sami porade na ''brušenju zanata'' za IT tehnologiju, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U regionalnoj IT industriji kronično nedostaje osposobljenih ljudi. Kroz Osijek Software City to želimo promijeniti i naglasiti koja su znanja i vještine potrebni za lako zapošljavanje u tvrtkama iz ove branše'', zaključuje voditelj projekta Nandino Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo