U SABORU UPOZORILI NA TEŽAK POLOŽAJ HRVATA U SRBIJI: / 'Ostavljeni su na milost i nemilost Vučiću, nemaju nikakva prava'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas poručio je da Hrvatska neće odustati od nastojanja da poboljša položaj Hrvata u Srbiji,

25.3.2021.
12:33
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Saborski zastupnici u četvrtak su pohvalili osnaživanje veza s Hrvatima izvan domovine i rad Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ali i upozorili na težak položaj Hrvata u Srbiji, potrebu olakšavanja glasovanja dijaspore i jačanje gospodarskih veza.

Hrvati u Vojvodini ostavljeni su na milost i nemilost Aleksandru Vučiću, nemaju nikakva prava, niti predstavnika u Skupštini Srbije, ustvrdio je Miro Bulj (Most) u raspravi o godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o Hrvatima izvan Hrvatske za 2019. Branko Bačić (HDZ) drži da treba ustrajati na pravnim mehanizmima da se izmijeni odluka o uvođenju bunjevačkog jezika u Subotici, koja narušava poziciju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Za položaj Hrvata u Vojvodini zabrinut je i Bojan Glavašević (NZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SABORSKA OPORBA O OSNIVANJU SVEUČILIŠTA OBRANE: /

'Ovo je veliki presedan'

Image
SABORSKA OPORBA O OSNIVANJU SVEUČILIŠTA OBRANE: /

'Ovo je veliki presedan'

Službena vlast stoji iza hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas poručio je da Hrvatska neće odustati od nastojanja da poboljša položaj Hrvata u Srbiji, ali i ostalim zemljama.

„Što se tiče suradnje sa Srbijom, i za dobra i loše stvari potrebne su dvije strane, nećemo se umoriti u svemu što moramo raditi prema hrvatskoj zajednici i institucijama koje moraju donijeti ono što su potpisale”, odgovorio je zastupnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena vlast stoji iza hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, napravit ćemo sve da zaštitimo naše sunarodnjake, odgovorio je Milas Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) hoće li se zaustaviti uvođenje bunjevačkog jezika u Subotici.

Građani izvan Hrvatske nisu pristupili biračkim mjestima

Kada je riječ o gospodarskoj suradnji, na što su ukazale Marijana Petir (NZ) i Marijana Puljak (Centar), Milas rekao kako se želi potaknuti povezivanje Hrvata i na tom području. Nastavit će se podupirati projekti Hrvata izvan domovine, ne samo financijski već i na druge načine, najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi je upozorila da brojni Hrvati izvan Hrvatske nisu tijekom prošlih izbora zbog epidemije koronavirusa mogli pristupiti biračkim mjestima i ostvariti svoje pravo.

Na isti problem je ukazao Stephen Nikola Bartulica (DP), koji smatra da bi dijaspori trebalo olakšati sudjelovanje na izborima putem dopisnog ili elektroničkog glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo