Cijene sezonskog voća i povrća u srpnju su nešto pale u odnosu na lipanj, no pitaju li se potrošači cijene su i dalje u najmanju ruku “bezobrazne”, poglavito u priobalju, piše u utorak Večernji list.
Tjedni monitoring cijena Tržišno-informacijskog centra Ministarstva poljoprivrede (TISUP-a) u 11 gradova pokazuje kako kilogram bresaka ili marelica na zagrebačkim tržnicama košta najviše 4 eura, a u Rovinju 8, što je u odnosu na isto razdoblje lani poskupljenje za oko 10 nekadašnjih kuna po kilogramu.
Kilogram lubenice u Zagrebu na tržnicama košta oko 1,50 eura (11,30 kn), lani je stajao 6-7 kuna, dok je u Rovinju s lanjskog prosjeka od 13 kuna cijena skočila na 2 eura (15,06 kn). Trenutačno najjeftinije lubenice, gledaju li se tržnice, jedu Osječani, za manje od eura po kilogramu, dok im je u trgovinama cijena na akciji niža i od 60 centi po kilogramu.
Krastavci u Zagrebu u prosjeku koštaju 2,50 eura, a lani su stajali 9 kuna, što je poskupljenje veće od 100 posto, u Rovinju su s lanjskih 13 kuna skočili na 3 eura (22,60 kuna), a najjeftiniji su u Sisku, gdje trenutačno koštaju 1 euro, a lani su stajali rekordnih 25 kuna.
Rajčice u prosjeku u Zagrebu stoje 2,50 eura, lani 14 kuna, a u Rovinju su možda i jedini proizvod koji je “pojeftinio”, s lanjskih 25-30 kuna na 22,60 kuna (3 eura).
Gleda li se hrvatski prosjek, prema najnovijoj mjesečnoj statistici TISUP-a za lipanj, samo su neke vrste jabuka, limun i radič bili jeftiniji u nabavi nego u istom razdoblju lani.
Bananama iz Ekvadora cijena je rasla 13,54 posto, breskve su na veletržnicama bile čak 54,46 posto skuplje nego lani u lipnju, salatni krastavci 36,36 posto, a mladi krumpir 38,27 posto.
U maloprodaji na tržnicama breskve su skuplje 50 posto, krastavci 39,18, a mladi krumpir 38,52 posto, dok su se poskupljenja u trgovinama, osim krumpira, kretala nešto sporije, od 8,52 do 22,05 posto, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.
POGLEDAJTE VIDEO: Provjerili smo zašto je crveni luk postao luksuz. Kako to da je u Nizozemskoj jeftiniji?