DOBRA, STARA VREMENA / Sjećate se kad su jaja bila 8 kn? Hrvatica objavila račune iz 2008.: 'Sad proviriš kroz prozor i potrošiš pola'

Image
Foto: TikTok Kirchofer Sara / Shutterstock

Apsolutni rekorderi po poskupljenju su crveni luk, peciva kajzerice i kava. Kilogram crvenog luka stajao je 3,99 kuna (53 centa), a danas ćete za njega morati iskeširati dva i pol puta više. Za cijenu jedne kajzerice danas, 2008. godine mogle su se kupiti njih tri

10.7.2023.
9:35
TikTok Kirchofer Sara / Shutterstock
VOYO logo

S inflacijom, čiji je simbol na početku postao preskupi toaletni papir, već se duže družimo.

Nije nam dobro kad vidimo koliko košta kuglica sladoleda, a luksuz je postao crveni luk koji je sada skuplji i od egzotičnih banana. Cijena boce jogurta na našoj obali negdje dosegne gotovo 4.50 eura odnosno vrtoglave nekadašnje 34 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada ste zadnji put kupili paket od deset jaja za manje od nekadašnjih osam kuna ili kilogram šećera za manje od šest kuna?

Dok će se mnogi morati dobro zamisliti, jedna je Hrvatica sačuvala račune iz dva trgovačka lanca i objavila ih na TikToku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan iz 2008. godine, a drugi iz godine kasnije.

"Što se moglo kupiti za današnjih ni 140 eura", napisala je uz fotografije. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad proviriš kroz prozor i potrošiš pola", našalila se u nastavku. Na računima se vidi kako je paket od deset jaja stajao 7,90 kuna odnosno 1,05 eura. Njezin video i račune možete pogledati OVDJE.

Prvi račun, koji je poprilično dug, iznosio je nešto malo iznad 300 kuna. U drugoj trgovini kupljene su namirnice za 723 kune. Već je na prvi pogled jasno da za isti iznos danas ne biste mogli kupiti ni pola te košarice, ako ne i manje. No, odlučili smo usporediti cijene istih proizvoda s trenutnim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se neki proizvodi i robne marke više ne prodaju, izdvojili smo nekoliko osnovnih koje se mogu pronaći u svakom kućanstvu. Sve cijene koje navodimo trenutno vrijede u trgovačkom lancu s prvog, manjeg računa budući da se u trgovačkom lancu s drugog računa više ne prodaje hrana.

Računica tako kaže - prije petnaest godina kilogram šećera iznosio je 5,75 kuna (ili 76 centi), a litra jogurta 9,49 kuna (odnosno 1,26 eura). Danas ćete za šećer morati izdvojiti 1,29 eura, odnosno tadašnje 9,72 kune, jogurt ćete platiti više od dva eura, odnosno 15,75 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TROŠKOVI ŽIVOTA /

Nekada smo za 3 eura kupili 18 jaja, a danas 10. Zašto ih Hrvatska plaća i tri puta više od susjeda?

Image
TROŠKOVI ŽIVOTA /

Nekada smo za 3 eura kupili 18 jaja, a danas 10. Zašto ih Hrvatska plaća i tri puta više od susjeda?

Apsolutni rekorderi po poskupljenju su crveni luk, peciva kajzerice i kava. Kilogram crvenog luka stajao je 3,99 kuna (dakle 53 centa), a danas ćete za njega morati iskeširati dva i pol puta više (1,39 eura, dakle vrtoglavih 10,50 kuna). A 2008. ste za današnju cijenu jednog peciva kajzerice mogli kupiti gotovo njih tri. Naime, tri su komada tada koštala 23 centa, a danas ćete jedan platiti 19 centi.

Image
Foto: Tiktok Kirchofer Sara / Danas.hr
Image
Foto: Tiktok Kirchofer Sara / Danas.hr

Ni situacija s kavom nije ništa bolja. Prije petnaest godina je pakiranje od 250 grama mljevene kave istog proizvođača stajalo 1,79 eura, odnosno 13 i pol kuna, a danas je ono gotovo upola skuplje (3,29 eura ili 24,79 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena kilograma banana tada još nije probila onu famoznu psihološku granicu od sedam kuna (preračunato, stajale su 93 centa), dok se sada na akciji mogu pronaći za 99 centi odnosno sedam i pol kuna.

Razlika u cijenama je više nego očita. Ono što još upada u oči su i gramaže proizvoda. U većem pakiranju voćnog jogurta nekad ste dobili pola kile proizvoda, danas je pak sto grama manje - i to za veću cijenu. Kantica voćnog jogurta istog proizvođača kretala se ispod sedam kuna (iznosila je 90 centi), a danas manje pakiranje na akciji plaćate 1,28 eura, odnosno gotovo deset kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: TikTok Kirchofer Sara / Danas.hr
Image
Foto: TikTok Kirchofer Sara / Danas.hr

Velika je razlika u pakiranju instant kakao napitka. Nekad je 330 grama koštalo gotovo 13 kuna, odnosno 1,72 eura, a sada ćete pakiranje od 800 grama platiti skoro 45 kuna, točnije 5,89 eura. Preračunato, danas biste pakiranje od 330 grama platili pet kuna, odnosno 70 centi više.

Kad se sve zbroji i oduzme, nekad ste za 140 eura ili oko tisuću kuna mogli dupkom napuniti kolica u trgovinama, danas teško. A da su skoro sve skupine proizvoda poskupjele potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statisku. U posljednjih pola godine najviše je poskupjelo povrće, a rekorder je crveni luk kojem je cijena skočila nevjerojatnih 73 posto. Više plaćamo i šećer koji je poskupio 24 posto, kukuruzne pahuljice su skuplje 17 posto, dok je cijena tjestenine "skočila" za osam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Situacija izmiče kontroli, cijena svinjetine uz bok teletini: 'Mjerit će se i zlatom jer je neće biti!'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo