U NEKIM HRVATSKIM BOLNICAMA SITUACIJA JE ALARMANTNA: / 'Stvarno se nadam da nam ti poljski kreveti neće trebati'

Image

Iako stižu pozivi na mobilizaciju za masovno cijepljenje, medicinski djlatnici bolnica u Varaždinu, Rijeci i Šibeniku o tome ne stignu niti razmišljati...

23.4.2021.
7:05
VOYO logo

U četvrtak je zabilježeno novih 2885 osoba zaraženih koronavirusom i 46 preminulih od njegovih posljedica. Istodobno se sve više pune bolnice, pa je premijer Andrej Plenković pozvao na punu mobilizaciju kako bi se što prije cijepilo što više ljudi. Ministar zdravstva Vili Beroš ne isključuje ni angažman Hrvatske vojske, a RTL istražuje u kojim je bolnicama situacija najkritičnija.

Varaždinska bolnica bilježi manje pacijenata nego u drugom valu, ali ih je više u jedinici intenzivnog liječenja, a svaki šest pacijent je na respiratoru. "Ono što zabrinjava, ti bolesnici su puno mlađi, prosječna dob je 66 godina. Najmlađi ima samo 49. To je sve radno stanovništvo s najtežim oblicima bolesti", rekla je voditeljica Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje varaždinske bolnice, Renata Krbot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgođene su nehitne operacije, a u pripremi je još jedan odjel intenzivne njege. Iz Zagreba je stiglo još pet respiratora, a iz drugih bolnica je angažirano 16 medicinskih sestara. Uskoro bi trebala stići i dva liječnika.

Image
BEROŠ REKAO DA BI NAS CIJEPLJENJE USKORO MOGLO VRATITI U STARO NORMALNO; /

Odgovorio je i na pitanje o svom opozivu

Image
BEROŠ REKAO DA BI NAS CIJEPLJENJE USKORO MOGLO VRATITI U STARO NORMALNO; /

Odgovorio je i na pitanje o svom opozivu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina bolnice je covid odjel

U srijedu je u KBC-u Rijeka zabilježeno rekordnih 218 covid pacijenata, zbog čega se pripremaju i poljski kreveti. "Ja se stvarno nadam da ti poljski kreveti neće trebati. Vodimo računa da imamo 40-ak kreveta slobodno, ali ako se desi najcrnji scenariji imamo i tu opciju. Ovo je s jedne strane upozorenje građanima da budu odgovorni i da s druge strane jamčimo sigurnost", poručio je ravnatelj riječke bolnice, Alen Ružić.

Kritično je i u Šibensko-kninskoj županiji. Od 313 testiranih osoba u posljednja 24 sata, pozitivna je bila 181, odnosno 57 posto. Opća bolnica Šibenik je također pod velikim pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi danas imamo 76 bolesnika, od čega je 14 na intenzivnoj. Od toga je pet bolesnika na respiratoru, a ostalih devet na nekim drugim oblicima ventilacije. Jedna trećina bolničkog kapaciteta nam ide na COVID odjel, ali to je što se tiče prostora. Na taj odjel odlaze veći ljudski resursi, pa ostatak bolnice radi minimalno, primamo za sad samo onkološke i hitne pacijente. Mi smo mala bolnica, a ovo je ozbiljna situacija. Nedostaje nam sestara kako bih podijelili u smjene. Snalazimo se, ali imamo velik porast bolesnika i hitnih prijema", rekla je za 24sata ravnateljica bolnice Sanja Jakelić.

Mobilizacija za cijepljenje

Ondje je cijepljeno svega 13.000 ljudi od 103.608 stanovnika. Od tog broja, svega 7800 osoba je cijepljeno s dvije doze. S dolaskom novih doza cjepiva najavljuje se masovno procjepljivanje u sportskoj dvorani na Baldekinu i po domovima za starije osobe. No, svi Županijski zavodi za javno zdravstvo moraju biti spremni na dolazak novih doza i masovno cijepljenje populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo organizirati cijepljenje dva ili tri puta tjedno. Ili ćemo pomaknuti na subotu pa ćemo onda cijeli dan od jutra do navečer", obznanio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan, dok je njegov kolega, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović poručio: "Mi smo spremni s našim kapacitetima napraviti 30 tisuća aplikacija tijekom tjedan dana. Ako je potrebno, otvorit ćemo još jedno mjesto masovnog procjepljivanja."

Dosad je u Hrvatskoj potrošeno 80 posto pristiglih doza. "Prema aktualnim podacima mi bismo trebali imati 3,1 milijun doza cjepiva i to bi trebalo biti dovoljno da se procijepi od 50 do 55 posto stanovnika iznad 18 godina", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. U svibnju će svakog tjedna stizati 230.000 novih doza, a uskoro će biti objavljen i plan cijepljenja prioritetnih skupina u trećoj fazi procjepljivanja populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo