cijena raste / U nekim drugim okolnostima, vijest bi bila sjajna: vrijednost dionice Ine rasla je gotovo 10 posto

Je li odluka Arbitražnog suda u Ženevi mogla ići u korist Hrvatske, a ne MOL-a? Dok se traži odgovor na to pitanje, traže se i krivci - i to prije svega u pravosudnim krugovima. A dionica Ine za to vrijeme nezaustavljivo raste

27.12.2016.
18:40
VOYO logo

U nekim drugim okolnostima, vijest bi bila sjajna: vrijednost dionice Ine rasla je danas za gotovo deset posto.

No danas to znači da će Hrvatska - ostvari li Vlada svoje planove - Inine dionice MOL-u skuplje platiti no što je u subotu planirala. MOST se zbog toga neće pokolebati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve bivše Vlade nisu se korektno odnosile prema Ini i nije se smjelo dogoditi da Hrvatska izgubi pravo na upravljanje, nad najvažnijom strateškom kompanijom u Hrvatskoj. U Mostu podržavamo stav da Hrvatska uđe u upravljačku strukturu Ine", kaže potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić.

No čak i ako država otkupi dionice Ine, to bi tek mogao biti početak pravih troškova - analitičari tvrde kako je MOL godinama sustavno uništavao Inu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon kupovine predstoji pravi posao, a to je utvrđivanje stvarnog stanja u Ini, što je MOL godinama onemogućavao, nakon čega slijedi konsolidacija. Nakon toga, pronalazak pravog strateškog partnera, a ne nekoga tko će biti konkurent i koristiti hrvatsko tržište za plasman svojih proizvoda", objašnjava konzultant JasminkoUmičević.

No Umičević smatra da je i dalje isplativije od trenutne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se traži model otkupa, u pravosuđu pršte optužbe: Državno se odvjetništvo oglasilo o primjedbama predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacuje prozivanje suca Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da je 'trebala biti podnesena tužba za poništenje ništavnosti međudioničarskog ugovora' i da je 'DORH za takvu tužbu o poništavanju međudionačarskog ugovora imao čak godinu, koliko je presuda protiv Sanadera bila pravomoćna'", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je upravo tim ugovorom Hrvatska ugovorila arbitražu kao način rješavanja sporova, što je i napravila nakon donošenja  prvostupanjske osuđujuće presude protiv Ive Sanadera. Da je DORH pokrenuo tužbu pred hrvatskim sudom, tvrde da bi bi bila odbijena zbog nenadležnosti suda.

"Slijedom navedenog, tvrdnje suca Ivana Turudića su netočne, pogrešne i pravno neutemeljene", kažu u DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Ivan Turudić za RTL Danas ponavlja kako ostaje pri svojim stavovima te dodaje kako je uz DORH kriva još najmanje  - jedna institucija.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo