SUOČENI S PROBLEMIMA / U lovištima se svake godine nađe 5000 novih lovaca, od kojih je većina zbog nedostatka obuke opasna i za sebe i za druge

Image
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Dok se okolnosti tragedije kod Grubišnog Polja istražuju, lovci se žale kako je u njihovim redovima sve više slabo obučenih

8.11.2021.
21:35
Ivica Galovic/ PIXSELL
VOYO logo

Na otvorenom lovištu u blizini mjesta Male Dapčevice skupina od više lovaca održala je lov na krupnu divljač. No, jedna paljba bila je kobna i za njihova kolegu. Iako većina lovaca danas vjeruje kako je stradao u rikošetu, odnosno odbijanju metaka, stvar istražuje policija.

"To se uvijek u biti pokaže u kriminalističkim istraživanjima, koje su okolnosti ovakvih smrtnih stradavanja. Da li su to greške lovaca, percepcija, da li je došlo do zastoja uređaja ili neki drugi uzrok. Unazad dvije godine policijska uprava Bjelovarsko - bilogorska nije evidentirala ovakve događaje", kazao je Saša Đorđević, glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor vjeruje kako je ovdje riječ o nesreći. Ovakve i slične situacije, objašnjava događaju se rijetko. 

Image
istraga u tijeku /

Poginuo lovac kod Grubišnog Polja: Tijekom lova na krupnu divljač muškarca hitac pogodio u glavu

Image
istraga u tijeku /

Poginuo lovac kod Grubišnog Polja: Tijekom lova na krupnu divljač muškarca hitac pogodio u glavu

"Srećom po nas nije to tako često, ako računate da smo od 2018. kad smo imali jedan smrtni slučaj protekle 3 godine nije nitko umro, čak smo imali samo jedno samoranjavanje, tako da gledajući statistiku, ako uzmete u obzir da subotom i nedjeljom kad su organizirani skupni lovovi imate 25.000 - 30.000 lovaca u organiziranim lovovima, tako da ovdje govorimo doista o promilu", kazao je Budor.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovci su u posljednje vrijeme ipak suočeni s jednim problemom, a to je obrazovanje i izdavanje diploma novim lovcima. Do 1998. time se bavio Savez, a sada su tu 24 privatne škole. 

"Dešava se zadnjih godinu dvije od korone da te škole ne provode niti predavanje niti bilo kakvu praktičnu nastavu. Preuzeli su velik dio ljudi koji polažu. Diplome se nažalost doslovce kupuju. Upozoravali smo na to ministarstvo, a s MUP-om se pokrenuli akciju da se to ponovno dovede u neki red", objasnio je Budor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ovako i oni stariji lovci moraju živjeti u strahu. U lovištima se svake godine nađe 5000 novih lovaca, od kojih je većina zbog nedostatka obuke opasna i za sebe i za druge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo