U lipnju masovno zatvaranje poglavlja

8.5.2010.
20:45
VOYO logo

U lipnju bi, kako je rekao Lange u razgovoru za Privredni vjesnik u novom broju, mogla biti zatvorena poglavlja Promet, Porezi, Financijska kontrola i poglavlje Javnih nabava, čije "reguliranje znači prevenciju korupcije", a do kraja godine bi se moglo zatvoriti i poglavlje o Poljoprivredi.

"Reguliranje javnih nabava znači prevenciju korupcije. To je srž poglavlja", rekao je Dirk Lange i dodao da je Europska komisija vidjela "mnogo napretka kad je riječ o zakonima, ali i o provedbi i pripremi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče poglavlja 23 o Pravosuđu, Lange je bio neodređeniji, ogradivši se riječima kako je "o svemu u tom poglavlju prodiskutirano s hrvatskom stranom i nema novih tema nepoznatih Hrvatskoj". Mišljenja je također da je RH to poglavlja mogla otvoriti da je bilo pune suradnje s Haaškim sudom.

"Lipanj će biti Brammertzov mjesec, ide na Vijeće sigurnosti 18. lipnja. Nadamo se raspraviti s članicama ovo poglavlje tijekom lipnja", rekao je Lange, ne želeći ulaziti u špekulacije glede otvaranja tog poglavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, mislim da imamo šanse, pripremamo pregovaračke pozicije i prijedlog mjerila", dodao je.

Govoreći o potvrdi rezultata u tom poglavlju ukazao je na donošenje novih zakona ali i nedostatak njihove primjene u praksi. Osvrnuo se na količinu neriješenih slučajeva na, primjerice, zagrebačkom Općinskom sudu i zapitao se da li bismo iz tog primjera mogli zaključiti da se radi o vladavini prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lange se nada da bi se u lipnju moglo otvoriti i poglavlje Tržišno natjecanje, s brodogradnjom kao središnjom temom.

"Nadam se da će otvaranje zaista biti u lipnju... vidjet ćemo se što će se dogoditi nakon novog kruga natječaja za privatizaciju", kazao je Lange.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je veliku raspravu sa zemljama članicama o tom poglavlju, ali nije mogao predvidjeti koliko će dugo ona potrajati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo