KREĆU PRIJAVE U SREDNJE ŠKOLE / U kojim školama ima koliko mjesta? U gimnaziju može upasti svaki četvrti učenik...

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U gimnazijama diljem Hrvatske predviđeno je 11.129 mjesta, što bi značilo da svaki četvrti učenik može upisati gimnaziju. Oni će biti raspoređeni u 456 razreda, a četverogodišnje strukovne škole upisivati će 19.090 učenika u 825 razrednih odjela

3.5.2023.
9:28
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Za manje od četiri tjedna osmaši se kreću prijavljivati u sustav za upis u srednje škole, a ključni datumi su im od 28. lipnja do 7. srpnja kada prijavljuju obrazovne programe, odnosno rangiraju srednje škole koje žele upisati.

Mjesta u školama ima za 48.762 budućih srednjoškolaca pa je tako upisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj više nego učenika koji bi ove jeseni trebali u srednju školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, trenutačno u cijeloj zemlje osme razrede pohađa 40.167 učenika, a škole kojima je država osnivač mjesta je za 46.083 učenika. U privatnim srednjim škola ima mjesta za njih 1804, a u srednjim školama kojima su osnivači vjerske zajednice mjesta ima za 875 učenika, piše Večernji list.

Image
NOVOST /

Doznajemo! Učenici će ubuduće rješavati samo jedan prijemni za srednje škole i svi će ga priznati

Image
NOVOST /

Doznajemo! Učenici će ubuduće rješavati samo jedan prijemni za srednje škole i svi će ga priznati

U gimnazijama diljem Hrvatske predviđeno je 11.129 mjesta, što bi značilo da svaki četvrti učenik može upisati gimnaziju. Oni će biti raspoređeni u 456 razreda, a četverogodišnje strukovne škole upisivati će 19.090 učenika u 825 razrednih odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji žele u trogodišnju strukovnu školu osigurano je 6944 mjesta, a u trogodišnjim obrtničkim školama mjesta za 5206 učenika.

Ovogodišnja generacija osmaša koja poželi upisati srednjoškolske programe glazbenih i plesnih škola može računati na 1420 trenutačno raspoloživih upisnih mjesta u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmaši koji odluče biti u srednjoj pet godina, odnosno upišu smjer medicinski tehničar/medicinska sestra, mogu računati na 1256 upisnih mjesta.

Prema dosadašnjim trendovima, najviše interesa biti će za opće gimnazije, a drugi izbor su ekonomske škole. Treći izbor jest prirodoslovno-matematička gimnazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačne rezultate upisa u srednje škole Hrvatske svi učenici saznat će 10. srpnja, a onda imaju tri dana da školama u koje su primljeni dostave svu potrebnu dokumentaciju za upis.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo