KONZUM TRAŽI SEZONCE /

U jeku najave otpuštanja u pojedinim dućanima, Konzum paralelno grčevito traži radnike, ali neuspješno

Sezona je pred vratima, a nema dovoljno radnika. Istodobno, na burzi više od 20 tisuća nezaposlenih trgovaca.

12.6.2017.
19:00
VOYO logo

Radne snage nedostaje pa je nova uprava Konzuma u jednom svome dućanu postavila ovaj proglas koji je izazvao brojne polemike.

"Ako znate nekoga tko bi želio raditi u Konzumu, neka napiše svoj životopis, uz Vašu preporuku i preda ga u ured poslovođe. Tko preporuči novog djelatnika i isti se zaposli i ostane raditi minimalno tri mjeseca dobit će stimulaciju 200 kuna. Hvala", piše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Konzuma od 2002. do 2007. pozdravlja potez.

"Ovo je izvrsna stvar, to je nekakav marketing od usta do usta, direktni i treba stimulirati ljude da se pokrenu da ne čekaju", kaže Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma-
A najviše radnih mjesta treba popuniti u manjim sredinama – osobito uz obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, kako neslužbeno doznajemo, i ostali trgovački lanci nanjušili su priliku – i njima nedostaje radnika, pa se doslovno događa da agenti nekih drugih lanaca vrbuju djelatnike Konzuma – tako da obilaze trgovine i nude svoje vizitke – uz obećanja u bolje uvjete. 

A imaju što i ponuditi – prema podacima FINE iz 2015. u prosječnim plaćama uvjerljivo vodi njemački Lidl sa 7400 kuna neto plaće, gotovo dvije tisuće manje imaju trgovci u Kauflandu, a Konzum je tek na petom mjestu s malo više od 4.000 kuna. Ovo je prosjek, a plaće blagajnica su u stvarnosti i znatno manje.

"Dajte radnicima veće plaće i normalno daće radit što je realno", kaže Josip iz Supetra. 

"Ja sam radila u Dalamcijavinu i znam šta je to, al bi radila bih uvijek, samo da je pinku veća plaća", kaže Tajana iz Supetra. 

Probali smo danas kontaktirati s Konzumu, ali i Sparom i Studencem i Tommyem i Lidlom i Kauflandom i Plodinama te doznati  koliko im točno radnika nedostaje i kakve stimulacije nude? Nismo dobili odgovor. Inače – prema zadnjim podacima iz svibnja na burzi je 23.425 nezaposlenih osoba u zanimanju trgovačke struke – pitanje je tko je od njih spreman prihvatiti ponude koje im se nude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti već stižu, dućani su gdje su i bili, osigurana je i roba - no ostaje pitanje - tko će je prodavati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo