razvoj turizma u moslavini /

U Ivanić-Gradu održana manifestacija ŠkreltOVO posvećena autohtonoj moslavačkoj sorti škrlet

Image
Foto: ŠkrletOVO

Škrlet, skoro zaboravljena vinska sorta grožđa značajnih potencijala polako pronalazi svoje mjesto među brojnim autohtonim hrvatskim sortama

9.4.2018.
14:10
ŠkrletOVO
VOYO logo

ŠkrletOVO, poludnevna manifestacija posvećena autohtonoj moslavačkoj sorti škrlet, održana  je sinoću Ivanić - Gradu, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta.  Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš otvorio je ŠkrletOVO 2018 naglasivši veliku važnost škrleta za daljnji razvoj turizma Ivanić-Grada i Moslavine. Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike. 

Autohtona sorta hrvatske Moslavine - Škrlet, skoro zaboravljena vinska sorta grožđa značajnih potencijala polako pronalazi svoje mjesto među brojnim autohtonim hrvatskim sortama koje postaju sve cjenjenije i traženije na tržištu. Iako je živjela u sjeni hrvatskog vinarstva sada dobiva poseban značaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2005 godine vinari su sudjelovali  na prestižnom natjecanju International One Challenge gdje je vino sorte škrlet visoko ocijenjen. U zavodu za vinarstvo i u suradnji s Agronomskim fakultetom i nadležnim institucijama odlučili su se na veliki europski projekt – od starih nasada škrleta probrali su najstarije trsove i pratili njihov razvoj.

Nakon 12 godina dobili su sadni i zaštićeni certificirani materijal – što zapravo znači prva bijela autohtona sorta u Hrvatskoj koja je jedina dobila taj certifikat . Kako bi na tržištu bili jači čak 8 vinara udružilo se u udrugu kako bi zajedničkim snagama ovu autohtonu sortu plasirali i diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorata kontinentalne Hrvatske, posebno s obzirom na njegov kvalitativni potencijal. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, vinari s ovog područja su u prednosti u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to dobro iskoristiti” naglasio je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta tijekom znanstveno-stručne panel diskusije „Potencijali škrleta u čaši“.

Čak 20 znanstvenika i 7 doktora znanosti radilo je na ovom projektu. Znanstvenici sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te njihovi gosti enolozi rade i dalje te pomažu vinarima kako bi se povećao rast i porast prodaje. 

Radi se o vinarima:  Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić. 

Na znanstveno stručnom panelu „Potencijali škrleta u čaši“  panelisti i sudionici raspravljali su o potencijalima ove vinske sorte, usporedili ju s nekim drugim važnim sortama te predložiti daljnja postupanja kako bi škrlet  pokazao svoj puni potencijal na sve zahtjevnijem vinskom tržištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji su tako mogli kroz kušanje, razgovor i druženje s proizvođačima dobili priliku za bolje upoznavanje ove autohtone moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. bila je predstavljena i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog. Kako bi ovo bio pravi vinski party, posjetitelje je zabavljao „Fine & Jazzy Bouquet“. 

Organizatori se nadaju da će ovogodišnje ŠkrletOVO pomoći u daljnjem pozicioniranju ove vrijedne autohtone sorte na vinskoj karti Hrvatske. Organizator je Udruga Škrlet Moslavina, Turistička zajednica I grad Ivanić-Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo