DRUGAČIJE OD ONOG ZA ODRASLE / Danas stiže cjepivo za djecu starije od 5 godina: Evo gdje će se moći primiti i koje su moguće nuspojave

Image
Foto: Profimedia

Cjepivo se prima u dvije doze i drugačije je od onog za odrasle, jer je doza triput manja - 30 mikrograma je za odrasle, a 10 za djecu

13.12.2021.
8:35
Profimedia
VOYO logo

Cjepivo za djecu od pet do 11 godina, ukupno 48 tisuća doza, danas stiže u Hrvatsku. Liječnici pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu, osobito onu koja su u riziku, piše Dnevnik.hr.

"Ide distribucija diljem Hrvatske, tako da cijepljenje počinje tijekom ovog tjedna. Vjerojatno u većini županija negdje oko srijede ili četvrtka", kazala je za Novu TV Ivana Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO ĆE REAGIRATI HRVATI? /

Uskoro kreće cijepljenje djece, imunologa Trobonjaču brine otpor: 'Digla se nepotrebno psihoza!'

Image
KAKO ĆE REAGIRATI HRVATI? /

Uskoro kreće cijepljenje djece, imunologa Trobonjaču brine otpor: 'Digla se nepotrebno psihoza!'

Dvije doze, ali triput slabije nego za odrasle

Djeca se mogu cijepiti na cijepnim punktovima i kod obiteljskih liječnika i pedijatara. Cjepivo se prima u dvije doze i drugačije je od onog za odrasle, jer je doza triput manja - 30 mikrograma je za odrasle, a 10 za djecu. Za djecu od pet do 11 godina odobren je Pfizer, dok će djeca od 12 do 18 godina biti cijepljena Pfizerom ili Modernom. Do sada je prvu dozu primilo 6279 djece u dobi od 12 do 14 godina te 55.486 u dobi od 15 do 19 godina.

Što se tiče nuspojava, kod male djece zabilježeni su crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te vrućica. Prema sadašnjim saznanjima, slučajevi miokarditisa kod male djece rjeđi su nego kod tinejdžera. Vodeći stručnjak s područja pedijatrijske infektologije, dr. Goran Tešović, preporučuje cijepljenje djece, osobito one s kompleksnim kroničnim komorbiditetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima smisla cijepiti sve'

"Djeca koja imaju astmu, takvih ima doista puno, oni koji imaju prekomjernu tjelesnu masu, a takvih je sve više, a ne može škoditi ni zdravoj djeci", rekao je Tešović za Novu TV.

Opasnost od multisistemskog inflamatornog sindroma zabilježen je kod oboljele djece. To je relativno rijetka, ali teška komplikacija koja može ostaviti trajne posljedice. Takvih slučajeva kod nas je bilo stotinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od nje najčešće obole prethodno zdrava djeca. Prema tome, cijepljenje štiti i od te komplikacije. Ja znam da će netko reći da to nije istina jer se opisao postvakcinalni multisistemski inflamatorni sindrom. Da, ali ne kod djece. Nego kod odraslih ljudi. Prema tome, ima smisla cijepiti sve. Ali ne zaboravimo cijepiti kronično bolesne", kazao je Tešović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo