potomci iseljenika /

U Hrvatsku se žele doseliti deseci tisuća mladih iz Južne Amerike

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Jesmo li sposobni uvoziti strane studente, istraživače i privući potomke naših iseljenika na koje će se ciljati migracijskom politikom koja je u izradi?

16.2.2022.
10:20
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatsku se žele se doseliti deseci tisuća mladih iz Južne Amerike, piše u srijedu Večernji list, navodeći da je potomcima naših iseljenika problem jezik, a ne postoje ni programi za njihovu integraciju i snalaženje.

Hrvatska je u vrhu Europske unije po uvozu stranih radnika izvan EU s obzirom na broj stanovnika, no jesmo li sposobni uvoziti strane studente, istraživače i privući potomke naših iseljenika na koje će se ciljati migracijskom politikom koja je u izradi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije pandemije Hrvatska je bila iznad prosjeka EU po uvozu stranih radnika izvan EU jer smo na svakih 1000 stanovnika uvezli njih 12 dok je EU u prosjeku uvozila 7 stranaca izvan Unije na 1000 stanovnika, a lani smo imali 81 tisuću državljana trećih zemalja s odobrenim boravkom.

No, drugo je pitanje možemo li privući strane studente i potomke iseljenika, a ne samo nižeobrazovane radnike, jer razvijene zemlje selektivnom imigracijskom politikom itekako vode računa da privlače mlade obrazovane ljude. U tome prednjače Irska, Britanija, Francuska i Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ističe da su u vrijeme kada je vodio bolonjski proces mnoge zemlje, uključujući i susjedne Sloveniju, Austriju i Mađarsku, vodile politiku privlačenja stranih studenata.

Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, ističe da sudeći prema novim istraživanjima na kojima je radila postoji veliki interes doseljavanja u Hrvatsku treće i četvrte generacije potomaka iseljenika, osobito visokoobrazovane populacije iz Južne Amerike i Australije.

Naša administracija ne olakšava im dolazak, ne postoje programi za njihovu integraciju i snalaženje ili pomoć pri njihovu zapošljavanju, a nama nedostaje radnika. Kad govorimo o stranim istraživačima, Hrvatska u budućnosti ima tu šansu jer je pandemija promijenila način života i posla i ljudi mogu lijepo živjeti u Hrvatskoj i na otocima, a raditi za australske ili američke tvrtke, govori Perić Kaselj, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo