U Hrvatsku se uvozi opasni namještaj?

Zbog slabih kontrola pri uvozu, u Hrvatskoj završava i namještaj koji sadrži štetne i na tržištu EU zabranjene komponente, kao što su formaldehidi, teški metali i slično.

1.3.2011.
9:26
VOYO logo

No, ima li zaista snažan rast uvoza nekvalitetnog i jeftinog namještaja veze s porastom alergija, poglavito kod djece, za sada nitko s apsolutnom sigurnošću ne može reći, piše Novi list.

Mladen Komac, predsjednik Uprave Euroinspekta Zagreb, specijalizirane institucije koja za Državni inspektorat obavlja inspekcijski nadzor, kaže da Hrvatska ima Zakon o općoj sigurnosti proizvoda, no ne i podzakonske akte, odnosno tehničke propise usklađene s EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prošle godine analiziranih 40 proizvoda iz područja namještaja koje je, sumnjajući u njihovu ispravnost, Euroinspektu na kontrolu dostavio Državni inspektorat, čak 90 posto njih nije odgovaralo Zakonu o sigurnosti proizvoda", kaže Komac.

U namještaju se, primjerice, može naći formaldehid, koji se smatra najznačajnijim uzročnikom akutnih zdravstvenih problema (glavobolja, iritacije očiju, nosa ili grla, umor), a utvrđeno je i da je kancerogen. Opasnih sastojaka često ima i jako puno iznad dopuštenih količina u uvoznom namještaju, poglavito onom od iver-ploča, spužve, PVC-a i sličnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem leži i u tome što se prilikom uvoza namještaja u Hrvatskoj ne rade kontrole kakvoće pri njegovu ulasku u zemlju, nego se vjeruje deklaracijama proizvođača. Kontrola se radi tek na uzorcima u salonima namještaja, piše Novi list.

Vezani članci:

arti-201102040318006 arti-201009220077006 arti-201008220230006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo