dnevno prođe 5.000 izbjeglica /

U Hrvatsku do ponoći ušlo gotovo 91.000 migranata, crnogorski mediji: 'Izbjeglice vozimo prema Hrvatskoj'

Image
Foto: AP

Kroz Hrvatsku dnevno još uvijek u prosjeku prođe oko pet tisuća izbjeglica iako se njihov priljev smanjio proteklih dana

1.10.2015.
10:40
AP
VOYO logo

U Hrvatsku je do ponoći ušlo nešto više od 90.890 migranata, izvijestio je u četvrtak MUP, dodavši da je 3.369 migranata, koji su tijekom srijede ušli preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska, prevezeni vlakom i autobusima prema mađarskoj granici.

Tijekom noći očekivao se velik priljev migranata s područja Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz Hrvatsku dnevno još uvijek u prosjeku prođe oko pet tisuća izbjeglica iako se njihov priljev smanjio proteklih dana, rekao je u srijedu ispred prihvatnoga centra u Opatovcu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Ostojić: 'U izbjegličkom kampu nema nikoga, samo u Čepinu je pet osoba'

Ranko Ostojić izjavio je da su dosad u Hrvatsku ušle 92.452 izbjeglice, no u izbjegličkom kampu Opatovac nema nikoga, a u Čepinu je samo pet osoba, jer je većina već otišla ili je na putu prema Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit je li se smanjio priljev izbjeglica, Ostojić je rekao kako ih je trenutno nešto manje, a od ukupno 92.452 osobe više od 90 tisuća ih je već poslano u Mađarsku, a ostali su na putu i biti će tamo preuzeti. "U Čepinu se nalazi pet osoba koje čekaju bebe iz Vukovara, i onda će i oni zajedno otići", kazao je.

Na pitanje o optužbama iz HDZ-a zbog zabrane njihovu predsjedniku Tomislavu Karamarku da dođe na Prevlaku, Ostojić je odgovorio da Karamarko, kao i svaki drugi građanin, "ne može ući u policijsku bazu", te je najavio da će MUP o tome HDZ-u dati odgovor u zakonskom roku od 30 dana.

Crnogorski mediji: Spremni smo za izbjeglice, vozimo ih prema Hrvatskoj

Iako je službeni stav Vlade RH kako neće na području Dubrovačko - neretvanske županije neće biti prihvatnih centara, mediji u Crnoj Gori donose nešto drugačiju priču, piše Dubrovački dnevnik

Tako je u Crnoj Gori na granici s Albanijom već u funkciju stavljen dio infrastrukture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tisuću šatora, dvadesetak autoprijevoznika i 600 ljudi spremno je za prihvat, evidentiranje i transport izbjeglica do granice s Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Europu. Bitno je da znamo tko sve ulazi u zemlju, ali i to da izbjeglice budu dočekane i ispraćene humano i ljudski. Prvi kamp trebao bi niknuti u mjestu Krenza, u blizini prijelaza Božaj. Spremamo se za prihvat do dvije tisuće ljudi. Imamo 17 autobusa na raspolaganju i nešto kombija za manji prijevoz. Što se ljudstva tiče, Ministarstvo rada i Ministarstvo unutarnjih poslova, Crveni križ i vojska imat će 500 do 600 ljudi. Od trenutka kad stigne informacija da su krenuli prema Crnoj Gori, državi će biti potrebno nekoliko sati da ih spremno dočeka”, kazala je ministrica rada i socijalne skrbi Crne Gore  Zorica Kovačević

Srbijanski prijevoznici: šteta od zatvaranja granice 45 milijuna eura

Prema prvim procjenama udruge prijevoznika Srbije, šteta nastala blokadom srpsko-hrvatske granice iznosi oko 45 milijuna eura, objavila je u četvrtak Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačeno je i 120 tona propale hrane, no ta bi brojka o nastaloj šteti mogla biti i veća jer još stižu podaci, prenosi RTV saznanja iz Upravi carine Srbije.

"Da apsurd bude veći, tom količinom hrane migranti su se mogli hraniti bar mjesec dana, izračunali su domaći špediteri", navodi RTV.

Po njihovoj računici "više od 8.000 šlepera je danima bilo zarobljeno, a u brojku ne ulaze takozvani šleperski dani i dnevnice koje su vlasnici šlepera morali platiti dok su vozila stajala".

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković u srijedu je izjavio da se država Srbija ne može žaliti nijednom sudu za štetu koju je pretrpjela zbog nedavnog zatvaranja hrvatske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da eventualne sudske sporove mogu pokrenuti pravne osobe, poduzeća i gospodarska društva koja su tim zatvaranjem bila oštećena.

Promet putničkim i teretnim vozilima između Srbije i Hrvatske bio je obustavljen od 18. do 25. rujna zbog migrantske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski gospodarstvenici su od državnih tijela Srbije tražili da se Hrvatska tuži zbog pretrpljene štete izazvane zabranom prelaska granice.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo