BJELOVARSKE BEBE /

U Hrvatskoj se ipak događa demografski preokret? Istražili smo što se krije iza baby booma

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno više beba nego 2017. godine

2.2.2019.
8:00
VOYO logo

Rođeno je 791 dijete više nego godinu prije, ukupno 36.890 djece, pokazuju podaci portala gradonačelnik.hr koji je prikupio podatke iz svih hrvatskih rodilišta. 

Najveći plus, očekivano, bilježe najveći gradovi Zagreb i Split, slijede Metković s porastom broja novorođenih  od 39 posto i Bjelovar s 12 posto, pa Knin, Virovitica, Zabok, Pula, Čakovec i Varaždin. Ukupno gledano, lani je u plusu završilo 16 gradova.

Na nuli su Karlovac i Koprivnica, a najveći pad broja novorođenih zabilježen je u Sinju s minusom od 18 posto, slijede Dubrovnik, Vinkovci, Šibenik, Sisak, Osijek, Slavonski Brod, Gospić, Rijeka, Pakrac i Požega.

Pozadinu ovog baby booma istražili smo u Bjelovaru gdje je prošle godine rođeno 62 djece više nego godinu prije, a takav trend nastavlja se i ove godine. U siječnju su u bjelovarskom rodilištu rođene čak 54 bebe. 

U bjelovarskom rodilištu na svijet je stigao Luka, a njegova mama i ovaj put ovamo je došla s punim povjerenjem. 

''Svakoj mami je najvažnije kako će proći porod, a tu su majstorice svoga zanata, primalja Ankica i Zlata koje su zaslužne zašto sam se ja ponovno vratila roditi ovdje'', kaže Alica Pintarić.

Broj rođene djece kontinuirano je bio u padu sve do 2018.  Prošle godine rođeno je 576 djece što je 62 više nego u 2017. godini. 

''Zbog toga smo izrazito ponosni i zadovoljni. Riječ je o povećanju broja rođene djece za dva razreda i to je za našu sredinu jako značajno. Nadamo se da će se ta tendencija porasta broja porođaja i nastaviti'', kaže Tibor Toth, voditelj Odjela za ginekologiju Opće bolnice Bjelovar.

S obzirom na 54 bebe rođene samo u siječnju, u bjelovarskom su rodlištu optimistični.  Nadaju se da će dječji plač čuti sve češće. 

''Najdraže vam je kad, evo, kao i sada prije par minuta gospođa odlazi doma sa svojim zdravim novorođenim djetetom i kaže vidimo se za dvije godine ponovno'', kaže Zdenka Mužina, glavna primalja Opće bolnice Bjelovar.

U bolnici su sretni kad im se rodilje vraćaju. Kažu, sa ženama u trudnoći i na porođaju trude se biti suradnici i partneri.  

''Stvorili smo uvjete da se žene kod nas jako dobro osjećaju. Sigurno je da su pronatalitetne mjere od strane države i lokalne samouprave dale rezultate, ali vjerujemo da su trudnice prepoznale naš trud da se osjecaju dobro i sigurno na našem odjelu'', kaže Toth.

Za bolju demografsku sliku Hrvatske, iz koje se sve više obitelji iseljava, ovakvih pozitivnih primjera trebalo bi biti još i više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo