UPOZORENJE CRVENOG KRIŽA / U Hrvatskoj se godišnje utopi 90 osoba, utapanje drugi uzrok smrti kod djece

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL/Ilustracija

Do utapanja najčešće dolazi zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ali i zbog puštanja djece u vodu bez nadzora

20.7.2022.
11:41
Marko Mrkonjic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, upozorava Hrvatski Crveni križ, koji će 24. i 25. srpnja po drugi puta obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja.

Crveni križ ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj. Njihova iskustva pokazuju da do utapanja najčešće dolazi zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužno je što smo ovu ljetnu sezonu započeli s čak četiri žrtve utapanja. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge“, ističe voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Silvana Radovanović.

Image
važni savjeti /

Utapanje je četvrti uzrok smrtnost u Hrvatskoj: evo što liječnici savjetuju kako bi se izbjegla tragedija

Image
važni savjeti /

Utapanje je četvrti uzrok smrtnost u Hrvatskoj: evo što liječnici savjetuju kako bi se izbjegla tragedija

Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 ljudi svakih sat vremena. Svjetski dan prevencije utapanja obilježit će se u nedjelju, 24. srpnja, od 10 sati na plaži Kolovare u Zadru, gdje će biti organizirane spasilačke radionice za djecu, radionice prve pomoći te pokazna vježba spašavanja utopljenika iz mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas“, napominje Radovanović.

U ponedjeljak, 25.srpnja, prepoznatljivi objekti i građevine u 9 gradova: Zagrebu, Rijeci, Vukovaru, Osijeku, Zadru, Puli, Splitu, Šibeniku i Varaždinu, bit će obojane plavom bojom kako bi se na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja, poručili su iz Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo