važni savjeti / Utapanje je četvrti uzrok smrtnost u Hrvatskoj: evo što liječnici savjetuju kako bi se izbjegla tragedija

Počela je sezona kupanja pa liječnici upozoravaju na oprez. Njihove preporuke donosimo dan nakon tragedije na Mrežnici u kojoj je život izgubio 29-godišnji mladić

3.6.2018.
19:05
VOYO logo

Njegovo beživotno tijelo jučer oko 15 sati i 30 minuta na dubini od 4 i pol metra, na mjestu na kojem je i zaronio, pronašli su djelatnici Gorske službe spašavanja. "Prema izjava očevidaca nestao je njihov prijatelj, znači kupač. Po dolasku na mjesto događaja po izjavama očevidaca pristupili smo s ronilačkim timom sastavljenim od dva ronioca i nakon potrage od 5-6 minuta utopljenik je pronađen", kazao je Željko Baćurin, voditelj HGSS-ova tima ronilaca.

Nesretni mladić na ovom riječnom kupalištu u mjestu Zvečaj s kolegama je bio na team buildingu. "Ljudi su bili na raftigu, rafting je završio, oni su se presvukli otišli okupati, što se dogodilo. Čovjeku je vjerojatno pozlilo, vjerojatno srce otkazalo i nažalost čovjek je preminuo", kazao je jedan od očevidaca za RTL. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utapanje je četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda, odmah iza padova, prometnih nesreća i trovanja. U Hrvatskoj se na godinu utopi oko sto osoba. 

"Što se tiče samog ulaska u vodu jako je bitno ne ulaziti u vodu barem sat vremena nakon ručka, ali i konuzmacije alkohola i opojnih droga, zatim jako je bitna razlika u temperaturi vode i našeg tijela. Znači, preporuka je ne ulaziti u vodu naglo naglo nego postepeno rashlađivati naše tijelo, znači ne skakati u vodu", kazao je Darko Sinjeri, Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Što je prethodilo nesretnom slučaju na Mrežnici, je li mladić umro prirodnom smrću, je li prethodno došlo do ozljede ili je nesreći kumovala neopreznost. Detalji će se znati nakon istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo