U HRVATSKOJ JE TRENUTNO VIŠE OD 160.000 TURISTA: / 'Valjda nisu ludi da dolaze bolesni'; Propisane posebne mjere za zaražene

Image
Foto: Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL

Unatoč epidemiji koronavirusa na jadranskoj obali u ovom trenutku ljetuje oko 160.000 turista, a propisane su epidemiološke preporuke i za njih

21.6.2020.
8:08
Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj se trenutačno nalazi oko 160.000 turista, a među njima su odmara Nijemci i Austrijanci, koji su iz Rijeke krenuli na prvo ovogodišnje krstarenje Jadranom. Sa šest jedrenjaka na pučinu se otisnulo oko 120 turista, koji u Hrvatskoj ljetuju desetljećima.

"Osjećamo se jako sigurno. Vidite, nemamo maske. Tu nam je cijela obitelj", rekao je jedan od gostiju, dok je Mario iz Austrije rekao: "Hrvatska je jako lijepa zemlja, s predivnim morem, dobrim ljudima. Osjećamo se dobrodošlo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na putovanje, koje bi u normalnim okolnostima započelo već u travnju, ispratio ih je i ministar turizma Gari Cappelli, zadovoljan trenutnim brojkama: "Danas smo već negdje na preko 160.000 turista. Nijemci su sad poveli ako možemo reći. Dakle, Nijemci i Hrvati su sad najjači. Što se tiče županija na prvom mjestu je Primorsko-goranska županija."

Image
MOGU LI NAM ONI SPASITI SEZONU? /

'Jako su zainteresirani za hrvatski turizam, zovu i rezerviraju smještaj u hotelima'

Image
MOGU LI NAM ONI SPASITI SEZONU? /

'Jako su zainteresirani za hrvatski turizam, zovu i rezerviraju smještaj u hotelima'

'Valjda nisu ludi da dolaze bolesni'

Povećanje broja zaraženih osoba u Hrvatskoj ministra ne zabrinjava, jer smatra da je to bilo očekivano. No, tvrdi da je Hrvatska spremna ako se situacija zakomplicira. Kapetan sa Šolte ovim se poslom bavi 40 godina. Nakon mjeseci čekanja je nestrpljiv, jer nikad nije doživio ovakvu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nešto je drukčije. Eto, svi smo sad sretni što se događa i daj Bože da bude, jer ovi prvi mačići su došli i ja se nadam da će biti sve u redu. Pripremili smo se. Malo više pažnje što se higijene tiče i svega, ali mislim da bi to trebalo biti uobičajeno. Nema nekoga straha. Mi smo, hvala Bogu, svi zdravi, a valjda gosti nisu ludi da će doći bolesni", rekao je za RTL kapetan jedrenjaka Petar Kalebić.

Posebne mjere za turiste

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u subotu je objavio upute za turiste u slučaju bolesti ili sumnje na zarazu. U turističkim odredištima i većim hotelima bit će, tako, osigurana dodatna liječnička skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni će stožeri civilne zaštite omogućiti uzimanje briseva gostiju i utvrđivanje zaraze. Oboljeli kojima nije potrebna bolnička skrb ići će, zajedno sa svojim kontaktima u samoizolaciju. Na raspolaganju će im biti maske, rukavice, hrana, sredstva za čišćenje, a o čistoći će se morati brinuti sami. Zaraženi turisti bit će prevezeni u bolnice vozilima saniteta.

Iako se sve čini uobičajenim, pogled na opremu posade daje naslutiti da ipak ništa nije kao prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo