Po principu tko ponudi jeftijine /

U HEP-u bijesni na svog šefa - Vladu, Plenković ne vjeruje: 'Ma tko negoduje?'

Po prvi put u povijesti HEP-a, večeras u ponoć zatvara se natječaj za javnu nabavu plina nakon kojeg ta državna tvrtka neće kupiti plin po povlaštenoj cijeni od također državne INE kao dosad - već po tržišnoj

3.3.2017.
19:20
VOYO logo

Kako je početkom tjedna iz Banskih Dvora stigla odluka o zamrzavanju stare cijene – HEP će građanima morati i dalje prodavati po toj manjoj cijeni. Pa će zato biti na gubitku.

Zadovoljstvo nije dugo trajalo. U HEP-u su bijesni na svog šefa – Vladu, piše Novi List.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je to izgledalo kad su premijera Andreja Plenkovića novinari upitali za komentar:

- Iz HEP-a čujemo negoduju, kažu 300 milijuna kuna zbog te niže cijene izgubiti, hoće li se sad ta odluka odrazit na nižu cijenu i uopće vrijednost te tvrtke?
- 'Ko negoduje? 
- Iz HEP-a
- 'Ko?
- HEP.
- Tko, tko iz HEP-a 
- Iz HEP-a, iz Uprave.
- Tko, jel to rekao predsjednik Uprave ili je meni poslao dopis ili nešto slično?
- Pa preko medija se čulo.
- Ne, ne komentiram špekulacije, ono što je meni bilo bitno je da cijena plina za građane ostane ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom odlukom da ostaje ista cijena Plenković je kupio socijalni mir na godinu dana, ali kako njegova Vlada istovremeno razvija model prodaje dijela HEP-a – potez s početka tjedna, osvetit će im se – smatra osoba koja je vodila najbogatiju državnu tvrtku 2013. i 2014. godine 

"Na ovakav način firma se degradira njena vrjiednost je manja i to dugoročno nije dobro i to je loša poruka potencijalnim investitorima", kazao je Tomislav Šerić, bivši direktor HEP-a.

Ma nema straha od ogromnih gubitaka objašnjava struka jer cijena plina više ne divlja.

"Očekivanja su bila da cijena koja je bila zadnjih godinu dana rasla, sjetimo se išla je  s 15 na 17 na 19 eura megavat sat ali u zadnje vrijeme cijena se stabilizirala i čak je počela padati, a što je najvažnije plin koji se kupi u naredne dvije godine ima puno nižu cijenu nego kad se kupuje na kratkoročno", kazao je energetski konzultant Ivica Jakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš tako kupuje sada HEP – za iduće dvije godine. Natječaj završava u ponoć, a tek nakon što bude poznato po kojoj cijeni će HEP kupovati plin točno će se znati koliko će izgubiti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo