nazočila i predsjednica / U Dubrovniku obilježena 25. godišnjica oslobađanja juga Hrvatske

Svečani mimohod postrojbi od Straduna su krenule prema luci Gruž, a po uzoru na Franju Tuđmana, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je branitelje

29.10.2017.
18:51
VOYO logo

Hrvatska je svoju neovisnost izborila prije 25 godina, upravo toliko godina koliko se i slavi od oslobađanja juga zemlje.

Zvonila su tome u čast danas dubrovačka zvona baš kao i ponosne 1992. godine. Svečani mimohod postrojbi od Straduna su krenule prema luci Gruž. Upravo je tamo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman postrojio i pozdravio branitelje na oslobođenom dubrovačkom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po uzoru na njega učinila je to danas i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je u grušku luku stigla na raketnoj topovnjači. Program su pratili i brojni Dubrovčani, koji su imali prilike vidjeti preletanje migova i letački program Krila Oluje.

Tog dubrovačkog podneva prije 25 godina zvonila su sva gradska zvona i slavila se dugom čekana sloboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to ime okupile postrojbe na Stradunu, pošlo se na svetu misu i častilo i pale i živuće, koji su šest mjeseci od grada gurali neprijateljski obruč.

"Od akcije Tigar, od akcije oslobođena zemlja do akcije oslobađanja Konavala i Vlaštice, konačno naša vojska je izišla na međunarodno priznate granice RH", Varina Jurica Turk, Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam priliku pratiti kako se to sve događalo dio toga i odradit i mogu bit ponosan,  izgubio sam tad i neke ljude upravo iz ove naše dubrovačke postrojbe", Marko Mujan, zapovjednik domobranske bojne.

U svečanom mimohodu od straduna krenulo se  put gruške luke kojoj je branitelje tada  postrojio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle u to vrijeme mi smo bili na prvoj crti obrane grada, odnosno u čišćenju zaleđa, kažem i oni koji su bili tada postrojeni i danas moramo se osjećat ponosno i časno  na taj dan",Zdenko Bulić, predsjednik Udruge logoraša Dubrovačko –neretvanske županije.

Po uzoru na prvog predsjednika i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Gruž je došla na raketnoj topovnjači pa postrojila vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migovi su preletjeli luku, a predsjednica zahvalila svome prethodniku i svima zaslužnima za slobodu.

Koliki su značaj imale uspješne operacije na jugu zemlje znaju ministri obrane i branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta operacija koja je trajala od travnja do listopada '92 godine bila je definitivno prekretnica u mnogočemu, iskustva koja smo ovdje na ovoj bojišnici stekli, primjenili smo kasnije u drugim našim operacijama", izjavio je ministar branitelja Tomo Medved

"Da je izvršena zadaća, da je oslobođen jug Hrvatske je upravo u tom trenutku ulilo vjeru da ćemo oslobodit i ostale dijelove Hrvatske i to smo i napravili", Damir Krstičević, ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovčane je sve dojmilo. Vidjeli su čime sve raspolaže hrvatska vojska, kao i nebeske akrobacije Krila Oluje.

"Ja volim kad se slave ove obljetnice kad se sjećamo svih onih poginulih, koji su bili iz Dubrovnika i branili grad i svih onih koji su došli sa strane i branili Dubrovnik, zato mislim da to nikada ne smijemo zaboraviti",Ivana Žuvela Kalina, Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan je završio kako je i započeo – vojnički, odnosno vojničkim grahom kojim su se poslužili i državni vrh i vojska i građani.

Svečanoj obljetnici u Dubrovniku nazočio je i naš Marko Saltarić, koji je popričao s Mihom Bulićem iz Odreda naoružanih brodova Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo