JOŠ MALO / U DIP dosad pristigle 94 kandidacijske liste

Image

U Državno izborno povjerenstvo (DIP) su od početka studenoga do danas u podne, odnosno 36 sati prije isteka roka za podnošenje kandidacijskih lista, ukupno pristigle 94 liste, od kojih je 90 stranačkih (58 samostalnih i 32 koalicijske) i četiri neovisne, a za 12. izbornu jedinicu, u kojoj zastupnike biraju nacionalne manjine, liste je podnijelo 29 kandidata.

13.11.2011.
14:34
VOYO logo

U DIP-u se doznaje da je do sada liste predalo 26 političkih stranaka.

U nedjelju u 15 sati DIP-u bi kandidacijske liste trebao predati Blok umirovljenici zajedno predvođen Ljubom Jurčićem, a sutra, zadnji dan, očekuje se da će svoje liste, među ostalima, predati i HDZ, Kukuriku koalicija, HDSSB, HSLS i SDSS.

Pravo kandidiranja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca, ima 116 stranaka, koliko ih je 31. listopada, kada su izbori raspisani, bilo evidentirano u Registru političkih stranaka.

Naime, pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u parlament, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imaju sve političke stranke koje su registrirane na dan objave Odluke o raspisivanju izbora. Iako je u Registru evidentirano 116 stranaka, u pravilu na izbore izlazi manje stranaka nego ih je registrirano.

Prijedlozi kandidata za izbor zastupnika i njihovih zamjenika u Hrvatski sabor moraju biti predani do sutra, 14. studenoga do 24 sata.

Nakon što zaprimi kandidacijske liste, DIP u roku od 48 sati mora provjeriti valjanost svake liste te one prihvaćene objaviti u dnevnom tisku i na televiziji.

Objavom lista koje će se natjecati na izborima počinje izborna promidžba koja će trajati do 2. prosinca u 24 sata.

Jedna od posljednjih kandidacijskih lista koja je DIP-u podnesena do danas u podne je ona Socijalističke radničke partije (SRP) koja izlazi u svih deset izbornih jedinica.

Na novinarski upit kakva su mu očekivanja na parlamentarnim izborima 4. prosinca, predsjednik SRP-a Ivan Plješa je izjavio kako njegova stranka, s obzirom na aktualna događanja u društvu, ima pozitivna očekivanja.

"Društveni tokovi su takvi da ideja socijalizma, solidarnosti ii humanizma sve više dolazi na scenu, jer ovo što se dogodilo u zadnjih 20 godina je čista destrukcija i ne zna koja je društvena struktura danas zadovoljna. Zato mi očekujemo da će ljudi prepoznati naš program", kazao je Plješa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo