ALARM IZ INESPEKTORATA! / U češljanju tržnica, našli više od pola tone sumnjivih šunki i delicija: 'Ne zna se odakle su'

Image
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Pod lupom inspekcije bile su tržnice diljem Hrvatske te skoro sve u Zagrebu. Ispod pultova našli su 641 kilogram mesnih prerađevina te 639 komada jaja za koje nisu mogli dokazati tko ih je proizveo

26.3.2024.
12:43
Nikola Cutuk/Pixsell
VOYO logo

U Velikom tjednu pred Uskrs šunke i druge mesne delicije glavna su roba koja se na tržnicama često nudi ispod pulta, po nižoj cijeni, bez papira, ali redovito ih prodaju kao "domaće", "po staromceptu" i iz "provjerenog izvora".

Roba je to jednostavno s crnog tržišta kojoj se ne može pratiti trag odakle je, tko ju je prizveo i na kraju je li sigurna za jesti. Kako nam je potvrdio Državni inspektorat, Sanitarna i poljoprivredna inspekcija od početka ove godine pronašla je čak 641,27 kilograma raznih mesnih prerađevina te 639 komada jaja za koje nisu mogli utvrditi porijeklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako su proveli 94 inspekcijska nadzora, od čega je sanitarna inspekcija provela 70 nadzora, a poljoprivredna inspekcija 24.

Image
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI /

Smiju li se jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

Image
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI /

Smiju li se jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

"Sve kontrole provedene su na tržnicama na malo i to Osijeku, Našicama, Vinkovcima, Vukovaru, Novoj Gradiški, Okučanima, u Slavonskom Brodu, Požegi, Pakracu, Spliut, Zadru, Benkovačkom sajmu, u Šibeniku, Imotskom, Bjelovaru, u Velikoj Goric, Kutini, Križevcima, Koprivnici, Zaboku, Ivancu, Đurđevcu, Čakovcu i Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod posebnom lupom u Zagrebu proveli su inspekciju na tržnicama Kvatrić, Jarun, Gajnice,  Špansko, Utrina, Trešnjevka te Dolac.

"Nadzorima je utvrđena prodaja 641,27 kg mesnih prerađevina i 639 komada jaja za koje se nije moglo utvrditi da potječe iz registriranih ili odobrenih veterinarskih objekata. Takvu hranu su stavljali na tržište uglavnom OPG-ovi koji nisu registrirani odnosno odobreni za tu djelatnost ili fizičke osobe koje nemaju nikakvu registriranu djelatnost. U navedenim nadzorima nije se utvrdila roba iz uvoza", odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema propisima, takva hrana ne smije se prodavati. Ne zna se jesu li te mesne delicije bile opasne za zdravlje jer analize nisu napravili nego su jednostavno zabranili njihovu prodaju te je roba uništena.

"Zbog utvrđenih nesukladnosti u nadzorima donesena su 63 rješenja, naplaćene su 23 novčane kazne i pokrenuta 32 prekršajna postupka", navode iz Inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ako netko prodaje hranu za koju ne može dokazati porijeklo prijete mu kazne od 190 eura do 1990 eura, ovisno o tome stavlja li hranu na tržište fizička osoba koja obavlja djelatnost, obrtnik ili pravna osoba.

Nisu mogli odgovoriti kolika bi bila vrijednost robe koju su zatekli u prodaji na crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO 'Uskrsna košarica nikad skuplja, a cijene pekarskih proizvoda su otišle u nebo'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo