prerađuju i izvoze /

U Čačincima danas otvorena tvornica ribe: već zapošljava 15 radnika, a radi se punom parom!

Hrvatska je nekad bila perjanica proizvodnje slatkovodne ribe. Danas je na dobrom putu da se ponovno uključi u igru - u Čačincima je otvorena nova tvornica vrijedna 23 milijuna kuna

16.12.2016.
19:00
VOYO logo

Tvornica za preradu slatkovodne ribe, i to prva u Hrvatskoj, otvorena je danas u Čačincima. Zapošljava 15 radnika i radi se već punom parom.

Na godišnjoj razini ova tvornica može preraditi tri tisuće tona ribe. Prerađuju ribu iz svojih ribnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše šaran, tolstolobik, amur, ima nešto smuđa, soma, štuke. Sve ove domaće ribe što imamo", kaže Dražen, zaposlenik tvornice. 

Radi se svježi program, smrznuti i dimnjeni. Narudžbe stižu iz Bugarske, Poljske, Češke. I na dan se puno odradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ribe po narudžbi idu. Nekad više, nekad manje. Nekad 500 kila, tona – dvije tone. Koliko koji dan bude narudžba", dodaje Dražen. 

Izvozi se sedamdeset posto proizvodnje. Nekad perjanica ribnjačarstva Hrvatska je s 12 tisuća tona pala na četvrtinu te proizvodnje.

Hrvati po stanovniku pojedu osam i pol kilograma ribe godišnje, od toga samo kilogram i pol slatkovodne. Nova paleta proizvoda, možda promijeni trendove. 

Živa riba i proizvod kao takav nije odgovor na zahtjeve tržišta i način užurbanog života, pa smo se odlučili pšroizvesti proizvod koji će zadovoljiti ljude koji žive, s posla žele brže otići to brže riješiti, žele skuhati zdrav ručak vrlo kratko", Vlado Čončić-Galinčić, predsjednik Uprave PP Orahovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu je tvornicu obišao i otvorio ministar poljoprivrede koji je kao virovitičko-podravski župan pratio njezino projektiranje.

"Lijepo je znati da u jednoj maloj općini u Slavoniji od 3000 stanovnika otvaramo tvornicu od 25 milijuna kuna koja zapošljava i koja ima kapacitet zaposliti još ljudi. I samo govori da ovih 13.000 hektara kojih imamo pod ribnjacima u RH se mogu očitio dobro iskoristiti, samo treba znati", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba znati i da je slatkovodna riba jedanke nutritivne vrijednosti i kvalitete poput morske, pa je nepravedno zapostavljena na tržištu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo