U jeku novih štrajkova / U Banskim dvorima nova lažna dilema: Niži PDV ili povećanje plaće? Oboje državu baca na koljena

Da bi bilo za plaće i manji PDV treba zatvoriti tamo gdje novac curi, a to znači rezanje troškova i u zdravstvu i u školama

8.10.2019.
8:55
VOYO logo

Niži PDV ili veće plaće, pitanje je na koje u Vladi još nemaju odgovor, a sindikati se nadaju da će grah pasti na veće plaće. Ne bude li tako, već u četvrtak škole će zatvoriti vrata a ni ostale državne i javne službe nemaju namjeru sjediti i čekat drugu priliku. S druge strane ekonomija nije na strani ni većih plaća ni nižeg PDV-a, bar dok država ne smanji svoje troškove na svim drugim stavkama. U svakom slučaju, dok bi veće plaće usrećile radnike a dio bi se kroz potrošnju, poreze i doprinose vratio i državi, niži PDV bi usrećio samo trgovce. 

Zvoni na štrajk, i to možda već u četvrtak. Propadne li mirenje sindikata i Vlade 
u srijedu - školske klupe mogle bi ostati prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko mirenje završi uspješno tada obustavljamo sve naše prosvjedne i štrajkaške aktivnosti. Ukoliko ne završi uspješno tada ćemo vas dalje obavijestiti o načinimai modalitetima štrajka", govori za RTL Direkt Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama. 

Prosvjetari bi šest posto više

Traže povećanje koeficijenata složenosti poslova od šest posto. Evo kako ministar rada odgovara na pitanje imaju li prosvjetari preniske plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako zanimljivo pitanje. Politika plaće se uređuje s nekoliko dokumenata, o politici plaće se konstantno razgovara", dodaje ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

I medicinske sestre traže više

I medicinske sestre digle su svoj glas. Nezadovoljne povećanjem od sedam, na Markovu trgu tražile su povišicu od 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirale su se u čajnoj kuhinji i to bez znanja strukovnog sindikata, koji im je prosvjed zamjerio.

"Strukovni sindikat se jasno distancirao od naše inicijative iako okupljamo polovinu sestra i tehničara u zdravstvenom sustavu. Raskol nažalost potenciraju predstavnici sindikata", kaže medicinska sestra Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi sjele za stol s Vladom i izborile se za veće plaće - moraju osnovati sindikat, i prikupiti 6000 članova. To im, kažu, neće biti problem - jer im kolegice i kolege javljaju da se ispisuju iz strukovnog sindikata. 

"Masovno se ispisuju. Samo iz Osijeka sam dobila poruku da se ispisalo 100 kolegica i kolega iz strukovnog sindikata. Isto tako i iz drugih velikih ustanova, mislim da su brojke oko 100 do 150 i to na dnevnoj bazi",kaže nam Sanda, medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajkat će i pravosudni policajci

Pravosudni policajci prije tjedan dana imali su prosvjed upozorenja, a sad i policija najavljuje štrajk ukoliko ne dobiju povećanje plaće do 15 posto. 

"To se zove takozvani bijeli štrajk gdje je pojačan rad na granicama, na ulazima i izlazima iz RH gdje se pojačava pregled vozača, legitimiranje i sve ostale stvari što se nekima neće svidjeti", govori Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od učitelja do policije - sindikati stoje u redu za povišicu. 

"Niste čak nabrojali sve koji traže, da da. Moramo biti odgovorni, ne samo iz perspektive prema javnim financija nego i prema samima sebi odnosno proeznim obveznicima onoliko koliko imamo", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorene povišice u zdravstvu državu će godišnje koštati oko 400 milijuna kuna.
Isto toliko traže i učitelji. Za policiju bi trebalo izdvojiti oko 210 milijuna kuna. 
Ukupno više od milijardu kuna - i to nije kraj. Ako Vlada odustane od smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto - mogla bi uštedjeti dvije milijarde kuna - i potrošiti ih na plaće.

"Sada razmišljati o snižavanju osnovne stope PDV-a kada znamo da je PDV najvažniji izvor proračunskih prihoda jednostavno nije najbolja ideja jer to državni proračun ne može izdržati", napominje Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi bilo za plaće i manji PDV treba zatvoriti tamo gdje novac curi, a to znači rezanje nepotrebnih troškova i u zdravstvu i u školama", kaže Novotny. 

"Ono što znamo sada da je otprilike 20 posto bolničkih kapaciteta neiskorišteno i da isto tako postoji višak kapaciteta u osnovnom pa i srednjem obrazovanju. 
Prema tome treba napraviti istraživanje gdje su potrebe i kakve su potrebe i kakva je kvaliteta kadrova koje mi trebamo", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PDV ionako možda ne bi snizio cijene ni potaknuo potrošnju. Pokazalo je to i smanjenje PDVa na hranu, koje je trebalo rasteretiti kućni budžet. 
Na kraju je pojeftinilo samo voće.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo