ZNANJE POTREBNO /

U Babinoj Gredi traži se grobar: kandidati osim kopanja moraju pokazati znanje nekoliko Zakona

Iako posla u Slavoniji nema - posao grobara, čini se, nikoga ne zanima jer prijavio se samo jedan kandidat

20.11.2017.
19:23
VOYO logo

Trideset i pet godina gospodin Antun Lešić radio je kao grobar. Danas i kad je u mirovini, dođe počistiti pokoji izgorjeli lampion, a svoj je posao obavljao ponosno. "Ako netko ne voli svoj posao ne može ga ni raditi", tvrdi Antun. No, danas kopati grobove, čistiti groblje te kositi travu i nije baš poželjan posao.

Za Antunovog nasljednika raspisan je natječaj, a uvijete nije lako ispuniti. Traže s  sljedeće vještine: niža stručna sprema ili osnovna škola, na pisanom testiranju mora pokazati dobro znanje iz Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj  samoupravi, pokazati znanje o Zakonu o komunalnom gospodarstvu i pokazati znanje o Zakonu o grobljima i općinskom Statutu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve su to zakonske odredbe koje morate ispunjavati kako biste postali grobarom. A kako bi postali saborskim zastupnikom, ne postoji uvjet da morate imati i jedan razed osnovne škole. A upravo saborski zastupnici donose – zakone o grobarima.

Pa će kandidat za Antunovo mjesto biti podvrgnut pismenom i usmenom ispitivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da svaka osoba mora znati koji je dan općine, koliko vijeć ima vijećnika, neke osnovne podatke. Primjer, Zakona o grobljima. Dubina grobnice kolika se kopa, širina grobnice, šta se smije na groblju, šta se ne smije", tvrdi Boris Bauković, pročelnik Općine Babina Greda, upravni odjel.

Stoga nije ni čudo da se na natječaj za grobara prijavio samo jedan kandidat, unatoč velikoj nezaposlenosti u Slavoniji. Antun govori, prije 35 godina, nije morao sve to znati jer učio je u hodu.

"Bilo je po 10, 12 sati radnih, bilo nekad i manje, bilo nekad da baš ne bude ništa. Dođete ovdje, poradite nešto malo", objašnjava Antun i kaže kako je težak posao biti grobar, ali ne ako ste mladi.

Ipak, u jedno je siguran. Posla za grobare će uvijek biti. Pa se nada, da će njegov nasljednik, ipak proći pismene i usmene testove i nastaviti njegov zadatak – brigu o 2000 grobova, groblja u Babinoj Gredi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo