'Legalizirana' krađa / U 'aferi dnevnice' ukradeno 307 tisuća kuna: kako sustav dopušta takve pljačke?

Akteri sumnjivih dnevnica iz vremena Vlade Zorana Milanovića pojavili su se u DORH-u, šokirani što ih se tereti za krađu 307 tisuća kuna. Kažu da s tim nemaju veze. Tko ima - ne zna se

6.2.2017.
19:05
VOYO logo

Tomislav Saucha, Neven Budak i Slavko Goldstein jutros su došli u USKOK kako bi kazneno prijavili nepoznatu osobu. Netko je, uvjereni su, falsificirao njihove potpise na putnim nalozima i tako iz budžeta Milanovićeve vlade 2015. godine uzeo 307 tisuća kuna.

Kako je USKOK, u međuvremenu, započeo izvide - prijave nisu bile potrebne pa su u USKOK-u zadržani satima kao svjedoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dao sam iskaz o svemu što je trebalo reći, rekao sam sve što je potrebno", kazao je Neven Budak, bivši savjetnik premijera Zorana Milanovića.

O sumnjivim putnim nalozima, Državna je revizija izvjestila Sabor još u listopadu. Međutim, izvješće je na sebi nosilo pozitivnu, bezuvjetnu ocjenu što mu je omogućilo da prođe ispod radara. Ni sami nesuđeni putnici nisu znali u što su upleteni dok afera nije izašla u medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saznao sam u subotu od novinara koji su me obavijestili o tome, ja i dalje mislim da se radi o tome da je netko krivotvorio naše potpise i na taj način podigao novac", izjavio je Neven Budak, bivši savjetnik premijera Zorana Milanovića.

U USKOK-u se najdulje zadržao predstojnik ureda bivšeg premijera Milanovića bez čijeg potpisa isplata novca ne bi bila moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijem ništa...", neodređeno je odbio komentirati Tomislav Saucha, saborski zastupnik.

Situaciju čini još bizarnijom činjenica da je i sama Plenkovićeva vlada prošli tjedan potvrdila kontroverzni nalaz Državne revizije - bez ijedne primjedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve informacije koje se budu tražile od Vlade RH, službe za opće poslove Vlade, mi ćemo učiniti dostupnim. DORH neka provede istragu i neka se utvrdi činjenično stanje jer očito je da te dnevnice, prema izjavama trojice posebnih savjetnika, njima nisu isplaćene. Mislim da DORH ovdje ima dosta posla,a tko će odgovarati, to ćemo vidjeti na kraju", izjavio je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Glasnogovornica Državne revizije objašnjava da je iznos od 307 tisuća kuna premali da bi Vladi dali uvjetno, odnosno negativno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi subjektima dajemo bezuvjetno mišljenje i kada ne utvrdimo nepravilnosti ili kada utvrdimo nepravilnosti koje ne utječu na mišljenje, odnosno čija je vrijednost praga značajnosti. Radilo se o dnevnicama od 300.000 kn u odnosu na ukupne rashode od 280 milijuna kuna",  kazala je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnoga državnog revizora

Ipak, tvrde da su 19. listopada to izvješće, ali i dokumente o lažnim putnim nalozima, poslali DORH-u. No, je li DORH nešto poduzeo ili je slučaj završio u ladici do neki dan - nije jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno odvjetništvo nije u obvezi informirati državni ured o tome, niti nemamo takve informacije", rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnoga državnog revizora.

U Državnom odvjetništvu nam tvrde da su svo ovo vrijeme radili na slučaju. No, gdje su stigli s izvidima - ne otkrivaju jer su oni tajni. A bit će tajni i sada kad ih, zbog medijske pažnje i državnih dužnosnika, preuzima USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo