"hrvatska Virginia Woolf" / Proslavio je roman "Svila, škare": U 91. godini preminula je spisateljica Irena Vrkljan

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog svoje svestranosti na domaćoj književnoj sceni bila prisutna dulje od 50 godina, a mnogima je bila poznata i kao "hrvatska Virginia Wolf".

23.3.2021.
16:24
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U zagrebačkoj bolnici Sveti duh preminula je poznata hrvatska spisateljica Irena Vrkljan u 91. godini. 

Svoje mjesto pronašla je u hrvatskoj poeziji, prozi, radiodrami, esejima ali i prijevodima. Zbog svoje svestranosti na domaćoj književnoj sceni bila prisutna dulje od 50 godina. Napisala je i sedamdesetak scenarija za televizijsku emisiju “Portreti i susreti”. Mnogima je bila poznata  i kao "hrvatska Virginia Wolf".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irenu Vrkljan proslavio je roman "Svila, škare" 1984. godine, a neka od njezinih najistaknutijih djela su: "Krik je samo tišina", "Paralele", "Stvari već daleke", "Doba prijateljstva" i "Soba, taj strašni vrt".

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Rođena je u Beogradu 1930. godine, a dugi period života provela je sa suprugom Bennom Meyerom – Wehlackom između Berlina i Zagreba. Davne 1966. godine odselila se u Berlin, ali ljubav prema Zagrebu kulminirala je 2014. godine kada se doselila u glavni hrvatski grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tin Ujević", "Ksaver Šandor Gjalski" i "Ivan Goran Kovačić" su samo neke od nagrada koje je primila za svoja djela i postignuća, a među njima je i nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te nagrada “Kiklop”. Dobitnica je i nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo