TOMISLAV KRASNEC IZ BRUXELLESA / 'U 60 godina EU svi putokazi su vodili prema članstvu i integraciji, sad je utvrđeno kako izgleda izlazak'

Iz Bruxellesa su jasni - ponovnih pregovora nema, sporazum se neće mijenjati

25.11.2018.
19:30
VOYO logo

Dok su deseci prosvjednika u Bruxellsu zazivali ujedinjenu Europu, čelnici 27 zemalja članica EU-a potvrđivali su razvod s Velikom Britanijom. Jedan od najkraćih summita u povijesti u Bruxellesu pratio je Tomislav Krasnec.

Tomislave, može li premijerka May dobiti potporu svog parlamenta za ovaj sporazum?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je i dalje otvoreno pitanje. Ona je uvjerena da može premda i sada koalicijski partneri iz Sjeverne Irske, ali i dobar dio zastupnika iz njezine Konzervativne stranke javno poručuju da im je sporazum neprihvatljiv. Premijerka se nada da će u sljedeća dva tjedna u jednoj intentzivnoj političkoj kampanji uvjeriti njih argumentom da je ispregovarano, što se moglo dobiti i dobilo se. Sada je ovo situacija "uzmi ili ostavi", dakle ili ovako ispregovarani Brexit ili kaos za koji će oni koji su glasali protiv biti sami krivi. Njezini oponenti u Londonu sanjare možda sanjare da možda ako sruše i nju i sporazum, pošalju u Bruxelles novo vodstvo koje će nanovo ispregovarati nove detalje. No od 27 lidera danas se jasno čulo - to ne dolazi u obzir, nema ponovnog otvaranja onog što je danas dogovoreno. Ovaj summit je povijesni trenutak, nikada dosada u EU nije postojao pravno uređeni način nečijeg izlaska iz EU, danas je taj presedan utvrđen. Na primjeru to Brexita izgleda kao samoranjavanje, nanošenje štete neke države samoj sebi. U 60 godina postojanja EU je bila samo s jednim putokazom, svi putevi su vodili u članstvo i dublju intergraciju. Danas je podignut novi putokaz koji kaže "ovako izgleda izlazak". Britanija ide tim putem, svi ostali ostaju u EU."

Čin koji su mnogi nazvali tragedijom

"Ovo je dan kada smo zadovoljni rezultatom, koji smo postigli, ali vrlo tužan dan. Vidjeti zemlju poput Velike Britanije kako pronalazi svoj put izvan Europske unije, ostavljajući Uniju, to nije dan za nazdravljanje šampanjcem, i pljeskanje", kazao je Jean Claude-Juncker, predsjednik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispred nas je težak put ratifikacije i daljnih pregovora. Ali bez obzira kako završi, jedno je sigurno- ostat ćemo prijatelji zauvijek  čak i dulje", rekao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Europskim čelnicima kasnije se pridružila i britanska premijerka. Ona se ranije u pismu obratila Britancima i poručila da je sporazum u nacionalnom interesu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj je dogovor, rezultat teških pregovora jedno izvjesno vrijeme. I kao što je rečeno, ovo je dogovor koji je na stolu, najbolji mogući dogovor, jedini mogući...", rekla je Theresa May.

Pregovaralo se 20 mjeseci. Na gotovo 600 stranica dogovoreno je razdruživanje po kojem Velika Britanija do 2020. ostaje članica zajedničkog tržišta, ali bez prava glasa, do tada ostaje i meka granica s Irskom, a u zajedničku blagajnu mora uplatiti još 39 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaskom, Britanija vraća kontrolu nad svojim granicama, novcem i zakonima. 

"Moji osjećaji su podijeljeni. Vrlo sam tužna, ali također osjećam i olakšanje, da smo uspjeli postići to što smo postigli", rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer smatra da će Brexit najviše pogoditi Britaniju, Hrvatska to neće osjetiti. 

"Ovo je dobar kompromis koji je vrlo velikodušan prema Velikoj Britaniji, koja je nemojmo zaboraviti sama odlučila izaći", rekao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sporazum tek treba blagosloviti britanski parlament.

Theresi May se zamjera da je sporazum loš i da je popustila Bruxellesu, a u većinu nije sigurna. No, ako ga ne prihvate, iz Bruxellesa su jasni - ponovnih pregovora nema, sporazum se neće mijenjati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo