VISOKOBUDŽETNA SERIJA / TV spektakl o izdaji, nasilju i ljepoti na RTL-u

Mini-serija u osam nastavaka "Stupovi zemlje", čiji je budžet iznosio 40 milijuna dolara, zaslužila je tri nominacije za Zlatni globus, te čak sedam Emmy nominacija. Na RTL-u će se početi prikazivati u ponedjeljak, 5. prosinca u 21 sat, a u seriji ćemo imati prilike gledati Iana McShanea, hrvatskim gledateljima najpoznatijeg po liku muljatora Lovejoya, te legendarnog Donalda Sutherlanda.

29.11.2011.
9:30
VOYO logo

Prema romanu Kena Folleta, koji je prodan u preko 14 milijuna kopija i preveden na 30 jezika, snimljena je mini-serija u osam nastavaka. Smještena u Englesku, "Stupovi zemlje" je epska priča iz 12. stoljeća o dobru i zlu, izdaji i spletkama te nasilju i ljepoti. U pozadini ove snažne i strastvene priče događaju se ratna razaranja, religijske svađe i borbe za moć koje razdiru živote i obitelji, a usprkos svemu, kao jedini potporanj turbulentnog svijeta u kojem se nalazi, uzdiže se zadivljujuća Kingsbridge katedrala.

Ova iznimna mini-serija nastala je u režiji američkog televizijskog redatelja Srđana Mimice, odnosno Sergija Mimice-Gezzana, rođenog u Zagrebu,  (Sarah Connor: Kronike, Zakon Braće, Invazija...), koji se također proslavio kao prvi asistent Stevena Spielberga u Schindlerovoj listi, Uhvati me ako možeš i Spašavanju vojnika Ryana, te od slavnih redatelja, u ovom slučaju izvršnih producenata Davida W. Zuckera (Zakon brojeva, The Good Wif), Tonyja Scotta (The A-Team, Man On Fire) i Ridleya Scotta (The A-Team, Gladijator), te mnogi drugih uglednih filmskih imena. Teledramu prema romanu Kena Folleta, adaptirao je John Pielmeier (Agnes of God, The Memory Keepers’ Daughter).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna uloga pripala je Ianu McShaneu kojeg se hrvatski gledatelji možda najbolje sjećaju kao muljatora Lovejoya iz istoimene serije. U seriji glume i Rufus Sewell, talentirani britanski glumac Matthew Macfayden, još jedan Britanac Eddie Redmayne te zgodna Hayley Atwell koja je glumila u filmovima kao što su Captain America: The First Avenger, The Duchess, Brideshead Revisited.

Legendu glumišta Donalda Sutherlanda nije potrebno posebno predstavljati, a ovaj uistinu genijalni glumac je već 1981. imao priliku glumiti u filmu snimljenom po romanu Kena Folletta – Eye of the Needle i bio je oduševljen što će sudjelovati u još jednoj adaptaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostalim ulogama pojavljuje s njemačka nagrađivana glumica  Natalia Wörner, Lima Garrigan, Sam Clafin, Sarah Parish, David Oakes,Tony Curran, Alison Pill, te John Pielmeier koji je ujedno i adaptirao Folletovu priču za male ekrane.

Budžet ove iznimne serije, nastale prema Follettovom povijesnom romanu i u produkciji Tandem Productionsa, iz čije arhive smo već imali priliku na RTL Televiziji gledati Tvrtku i Udar - put uništenja, iznosio je 40 milijuna dolara, što samo govori o visokoj produkciji i realizaciji koju će nam serija pružiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serija je zaslužila tri nominacije na dodjeli  Zlatnih globusa, i to u kategorijama najbolje serije ili filma snimljenog za televiziju te najboljeg nastupa glumca (Ian McShane) i glumice (Hayley Atwell) u mini-seriji ili TV filmu te čak sedam Emmy nominacija, od kojih je osvojila onu za najbolju montažu  zvuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo