TV NAM DOVODI SVE VIŠE TURISTA: / Stranci hrle vidjeti lokacije omiljenih serija

Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavić
17.8.2015.
9:26
PIXSELL, Grgo Jelavić
VOYO logo

Lokacije Lijepe naše sve češće privlače različite TV produkcije koje ovdje rado snimaju svoje projekte. Njihove ekipe tijekom boravka u Hrvatskoj "ostave" popriličan novac na različite načine, od plaćanja smještaja i hrane do plaćanja statista, ali i privuku novinare koji kasnije kao i same serije i filmovi zemlju propagiraju u svojim državama i diljem svijeta.

Činjenica je da sve to ima utjecaj i na naš turizam pa tako mnogi gledatelji serija i filmova često dolaze obilaziti mjesta koja su vidjeli na TV ekranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik svima zanimljiv

Koliko točno turista u Hrvatsku stigne samo na temelju toga teško je procijeniti budući da se mnoge, primjerice američke, serije ne prikazuju samo u zemljama iz kojih produkcije potječu. No, naše turističke zajednice primijetile su pomake u dolasku turista iz zemalja čije su TV produkcije snimale u Hrvatskoj.

Najbolji primjer za to je Dubrovnik kojem su Igre prijestolja, Dig i serija Jonathan Stange i mr. Norrell privukle brojne Amerikance pa se broj noćenja samo kad je o njima riječ u 2014. u odnosu na 2013. povećao za 34.854. Broj gosti iz Francuske se nije povećao, međutim vjerojatno bi bilo krivo reći da produkcijska kuća koja je u Dubrovniku snimala seriju Borgia nije baš ništa doprinijela dolasku turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Ivo Čagalj

Snimanje serije The Dig u Trogiru

Iskoristili serije za promociju u inozemstvu

Igre prijestolja i Dig snimane su na još nekoliko lokacija, a među njima su i one na splitskom i trogirskom području. Direktor Turističke zajednice splitsko-dalmatinske Joško Stela kaže da im se broj gosti iz Sjedinjenih Država povećao. U 2013. godini broj dolazaka iz SAD-a na tom području porastao je za 29 posto, a broj noćenja za 33 posto. U 2014. pak broj dolazaka je porastao za 25 posto, a 20 posto je više noćenja.

"Ne možemo to egzaktno povezati sa snimanjima serija, ali prema informacijama s terena možemo reći da je utjecaj snimanja serija sve veći na dolaske turista na ta područja. Slijedom toga smo mi kao TZSDŽ napravili posebnu brošuru u nakladi od 10.000 komada s ucrtanim lokalitetima snimanja serijeIgre prijestolja koju smo dijelili na turističkim sajmovima gdje bi posebno istaknuo turistički sajam u Barceloni gdje smo imali i posebnu promociju i prijestolje Igre prijestolja", rekao nam je Joško Stela, dokazujući primjerom kako bi svi turistički djelatnici itekako trebali iskoristiti priliku i u svijetu Hrvatsku promovirati kao zemlju u kojoj se rado snimaju veliki projekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani hrle na Brač

I Bračani se hvale svojim sve češćim turistima - Šveđanima - koji dolaze obilaziti lokacije na kojima je snimana serija Božić na suncu na tom otoku. Prema riječima Tonćija Lalića, turističkog informatora iz TZ Bol, ondje bilježe stalan porast gostiju iz Skandinavije, posebice Švedske.

Tako je samo u lipnju u Bolu ostvareno 6192 noćenja gostiju iz te zemlje. Inače, u prvih šest mjeseci u Bolu je zabilježeno 7841 noćenja švedskih državljana što je za gotovo dvije tisuće više nego u istom razdoblju lani kada je u Bolu noćilo 5800 Šveđana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja sezone nema još puno pa se nadajmo da će TV projekti pridonijeti i razvoju onog dijela turizma koji se ne odnosi na more i sunce, te da će privući sve više znatiželjnika i ljubitelja raznih filmova i serija. Dozvole za snimanje novih nastavaka Winnetoua su izdane, a i snimanja se već odvijaju pa i na temelju tog projekta već možemo očekivati novo zanimanje za našu zemlju.

Ovaj put kad su u pitanju Paklenica, Plitvička jezera i Krka te Velebit i kanjoni Zrmanje, Vrlike...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo