pustošenje hrvatske / Tužne ispovijesti 'prognanih': 'U Hrvatsku se više se nećemo vratiti, a evo i zašto'

Image
Foto: Thinkstock.com

Korupcija, rasprave o '41. i '91., loše zdravstvo i male plaće samo su neki od razloga zašto Hrvati sele u Irsku i Njemačku

15.6.2018.
10:13
Thinkstock.com
VOYO logo

Mladež i obitelji koji su se preselili izvan Hrvatske ispričali su zašto se ne planiraju vratiti.

Tako je mladi liječnik, specijalizant interne medicine Filip Maksan (31) otišao u Austriju 2015., najprije u Bad Radkersburg, a potom Salzburg. Kao liječnik radio je u Zagrebu, Čazmi i Popovači. Zašto se ne planira vratiti u Hrvatsku? Jer bi time u svakom poslovnom i privatnom pogledu nazadovao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto sam otišao? Puno je faktora. Među njima su pravosuđe, korupcija, zdravstvo iznimnih kadrova ali loše opskrbljenih i održavanih bolnica i domova zdravlja, društvo koje se bavi 1941. i 1991... Sve to mi život u Hrvatskoj činilo nepodnošljivim. Dolazim nekoliko puta godišnje. Hrvatska mene i ja Hrvatsku taman toliko mogu izdržati", ispričao je za 24sata

Marin Galić (23), mladi Požežanin slično razmišlja. Otišao je u Irsku prije nešto više od godine dana, a prije toga je u Hrvatskoj radio sezonske poslove na Jadranu. Od toga je odustao, kaže, jer je shvatio da je potplaćen. On smatra da nikakve demografske mjere ne mogu popraviti stanje u Hrvatskoj ako plaće ne budu značajno raste. S obzirom na to da su mu brat i otac privatnici, zna iz prve ruke da birokracija u Hrvatskoj puno jednostavnih stvari usporava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti medicinska sestra Ksenija Brajković (29) ne planira povratak u Hrvatsku iz Dublina. "Ljudi odlaze jer svojim obiteljima žele osigurati perspektivniji život i udaljiti se od nezdrave društvene klime", kaže Ksenija. Zbog loše poduzetničke klime i birokracije koja, kako kaže, guši poduzetnike u Lipičanka Maja Klaić (31) u rujnu 2015. preselila se iz Slavonije u Irsku.

Bračni par iz Zagreba Marijana i Gordan odselili su se s dvoje djece u irski grad Cork.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političari koji se bave sami sa sobom i svojim foteljama. Korupcija i veze za doktora, za vrtić.... A ono najstrašnije je stanje uma Hrvata: 'Meni je dobro, nije se dogodilo meni, nemoj se s tim zamarati...' I onda shvatiš da ne želiš odgajati djecu u takvoj nezdravoj sredini i jednostavno odeš", pojasnila je Marijana razloge odlaska za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo