'Tužit ćemo ih zabrane li nam binu i razglas na Rivi'

Tijekom cijelog dana iz Splita su stizale vijesti o mogućim problemima oko održavanja subotnjeg Pridea.

4.6.2012.
18:06
VOYO logo

Napetosti vezane za održavanje Pridea u Splitu povećavaju se kako se bliži subota. Tijekom ponedjeljka pobunili su se lokalni ugostitelji s Rive jer, tvrde, da će im Pride nanijeti štetu.

Iz policije im je tek poručeno da sa stolova uklone pepeljare i čaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi manevar Jure Šundova

No, ispostavilo se u popodnevnim satima, dogradonačelnik Splita Jure Šundov još nije odustao od svoje ideje da izmjesti središnji događaj Pridea s Rive na Prokurative. Zaključak njegove radne skupine o izmještanju na Prokurative policija je, podsjetimo ignorirala, ali Šundov se dosjetio novog oblika opstrukcije.

Najavio je, naime, da će do subote biti razmontirani pozornica i razglas s Rive te da time svu odgovornost za Pride preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova. Prema njegovu tumačenju nitko, osim grad, nema ovlast postavljanja bine ili razglasa, a Split je dozvolu za pozornicu za Pride izdao za Prokurative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju ovlasti

"Mi smo već i ranije u svojim izjavama kazali kako Grad Split nema nikakve zakonske ovlasti za uklanjanje bine i onemogućavanje Split Pridea. Zakon o javnom okupljanju vrlo je jasan, ali i međunarodne konvencije koje je i Grad Split obavezan poštovati. Mi smo uredno prijavili svoje okupljanje, a u slučaju da Grad Split poduzme takve radnje, podići ćemo tužbu", kazala je za Danas.hr Sanja Juras iz udruge Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo