'U obzir za posao dolaze one do 30 godina, što da radimo mi stariji?'

Ostavši bez posla u poduzeću u kojem je radila kao službenica, 42-godišnja Đakovčanka u grozničavoj je potrazi za poslom. No, neuspješno jer je poslodavcima, kaže, prestara.

6.11.2013.
9:06
VOYO logo

"Poslala sam niz zamolbi, za različita radna mjesta, a poslodavci čim vide moje godište druge reference iz zamolbe ni ne gledaju. Kažu, u obzir dolaze radnice do 30 godina. Što da radimo mi stariji", pita se Đakovčanka još jednom potvrđujući da u Hrvatskoj, pri zapošljavanju, osim spolne i drugih oblika, uvelike vlada i dobna diskriminacija, piše Glas Slavonije.

Mladi su premladi, a sredovječne generacije mnogim su poslodavcima prestare za (novi) posao. Uza sve ostalo, najave su Ministarstva rada da će hrvatski radnici u mirovinu po novome sa 67 godina pa je pitanje, s obzirom na dobnu diskriminaciju pri zapošljavanju, kako uz te devijacije i u ovakvoj klimi tržišta rada naći posao i uopće dogurati do mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobna i spolna diskriminacija najučestalije

Govoreći o ovoj problematici, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić Peris, zadužena za radno zakonodavstvo, poziva se i na Zakon o suzbijanju diskriminacije i njegove prekršajne odredbe koje donose nemale novčane kazne.

"Svaki pojedinac, ako se pri traženju posla susretne s konkretnim, dokazivim primjerom dobne ili bilo koje druge diskriminacije trebao bi to prijaviti Uredu pučkog pravobranitelja, koji potom kreće s izvidom, a postoje li konkretni dokazi za dobnu diskriminaciju, stvar se kreće u smjeru sudskog postupka. Nažalost, u našoj praksi nema previše takvih postupaka. Čini mi se da među našim građanima, radništvom, nije dovoljno raširena svijest o prijavljivanju i sankcioniranju takvih pojava", kaže Kasunić Peris, ističući da je, uz dobnu, u traženju posla, učestala i spolna diskriminacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javite se u Ured pučkog pravobranitelja

Praksa, naime, pokazuje da su najranjivije skupine u tim oblicima diskriminacije pri traženju posla žene, mladi i sredovječne generacije nezaposlenih.

Godine 2012. pučki je pravobranitelj zaprimio 18 pritužbi koje se odnose na diskriminaciju na temelju dobi. Od toga, 15 se pritužbi odnosilo upravo na diskriminaciju u području rada i zapošljavanja, te po jedna na diskriminaciju u području socijalne sigurnosti i pravosuđa i uprave, stoji u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo sve koji su doživjeli dobnu ili neki drugi oblik diskriminacije da se jave Uredu pučke pravobraniteljice", poziva Teodora Matej, navodeći da ima ohrabrujućih primjera, poput slučaja građanina koji je zbog "ageizma" tužio nesuđenog poslodavca, a koji je na njegov pokušaj da se zaposli, na papir, "crno na bijelo" napisao – prestar. "Prestari" muškarac ga je zbog toga tužio, te dobio spor i novčanu odštetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo