AFERA 'NAKAZE' /

Ivan Turudić prebacio sporni slučaj Dujićeve kćeri drugom državnom odvjetništvu

Image
Foto: RTL Danas/Screenshot

Glavni državni odvjetnik povjerio postupanje u predmetu drugom državnom odvjetništvu

16.10.2024.
16:03
RTL Danas/Screenshot
VOYO logo

Nakon što je zaprimilo traženo izvješće Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, temeljem članka 74. Zakona o državnom odvjetništvu, a u vezi predmeta u kojem je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdilo je propuste u postupanju tog državnog odvjetništva, izvijestili su i pojasnili:

"Naime, doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave ukazuje se preuranjenim, s obzirom da po zaprimanju izvješća PU šibensko-kninske Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nije naložilo ili provelo dodatne izvide u svrhu pribavljanja svih relevantnih podataka za donošenje odluke, a koje će sve okolnosti biti potrebno nastavno utvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODBAČENA PRIJAVA /

Ljubo Pavasović Visković o slučaju 'Nakaze': 'Ovo odstupa od prakse'

Image
ODBAČENA PRIJAVA /

Ljubo Pavasović Visković o slučaju 'Nakaze': 'Ovo odstupa od prakse'

Osim toga je DORH zaključilo da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, po zaprimanju policijskog izvješća, trebalo zatražiti povjeravanje postupanja u tom predmetu drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, radi otklanjanja svake sumnje u nepristranost i objektivnost državnog odvjetništva, a imajući u vidu okolnost da je sestra prijavljenice zaposlenica u tom državnom odvjetništvu.

Slijedom toga, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je, temeljem čl. 85. st. 2. Zakona o državnom odvjetništvu, a uvažavajući načelo nepristranosti koje se ispituje subjektivnim i objektivnim testom nepristranosti, donio odluku kojom je postupanje u ovom predmetu povjerio drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, koje će, uzimajući u obzir sve bitne okolnosti koje utječu na odabir načina postupanja, poduzeti dodatne radnje radi utvrđivanja svih odlučnih činjenica u ovom predmetu", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, tijekom televizijskog javljanja reporterke RTL-a s požarišta u Skradinu, Neda iAnna Dujić, supruga i kći predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, žestoko su kritizirale vatrogasce i policajce. ''Ćaća mi se doma guši, sve je napravio za ovu državu. Oni ni prstom da maknu. Nakaze jedne'', rekla je Anna Dujić pokazujući na vatrogasca i policajku koju je dodatno izvrijeđala. Policajka je tada prijavila Annu.

Državno odvjetništvo u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu za prisilu prema službenoj osobi koju je policajka ljetos podnijela protiv Anne Dujić, navodeći da ju je Dujić vrijeđala psovkama, pokazala joj srednji prst i gotovo ju pregazila kako bi prošla kroz policijske barikade postavljene zbog požara. Policajka u prijavi tvrdi kako bi joj Dujićka, da se nije izmakla, kotačem prešla preko noge.

Šibensko tužiteljstvo policajki očito nije vjerovalo, navodno zašto što je putem mijenjala iskaz. Nakon odbacivanja prijave, u zakonitost odluke posumnjao je DORH koji je najavio istragu cijelog slučaja kako bi ispitali je li bilo osnova da se taj slučaj preda na odlučivanje drugom državnom odvjetništvu, odnosno je li bilo povrede institucionalne neovisnosti jer je kriminalističko istraživanje provodila ista policija u kojoj radi oštećena policajka.

POGLEDAJTE VIDEO: Neočekivani obrat u 'aferi nakaze'. Oglasio se i Nediljko Dujić: 'Institucije su sve rekle'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo