SKANDALOZNI INCIDENTI / Turisti u Dubrovniku skaču goli po spomenicima i mokre posvuda: 'Svaku večer od ponoći do 5 ujutro, barem 20 puta'

Manjina turista u Dubrovniku se voli obnažiti, penjati po spomenicima ili čak i urinirati, a policije i komunalnih redara - nema

28.8.2021.
8:02
VOYO logo

Tisuće pristojnih turista iz cijelog svijeta koji svakodnevno prolaze Dubrovnikom, mogu se fotografirati na Stradunu, kupiti memorabilije iz Igre prijestolja, šetati zidinama, a imaju gdje i pojesti i popiti. Iz Dubrovnika uglavnom odu prepuni uspomena. No, nekima to nije dovoljno. Postoji određen dio gostiju koji sve voli začiniti golotinjom, pa se obnaženi penju na Onofrijevu česmu, grle spomenike i uriniraju posvuda.

Takvi su performansi na spomenicima, kojih u Dubrovniku ne nedostaje, degutantni i domaćima, ali i njihovim gostima. "To je prestrašno, to je stvar primitivizma, tu nema niti malo niti kulture niti cijenjenja ljepote ovog grada", rekla je Ana iz Trogira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali bi poštivati spomenike. Ako se posvuda penju mogli bi i razbiti stvari", rekla je Ema iz Francuske, a Luca iz Italije je dodao: "To se čitavo vrijeme događa i u Rimu, ali to je nevjerojatno."

Javni WC radi kao dućan

Čak i Englez, koji gotovo cijeli život živi u staroj gradskoj jezgri traži strožu kontrolu. "Svaku večer od ponoći, ponoć i kvarat do četiri, pet ujutro. Svaku večer. Kako to izgleda? Krasno. Evo na jednu noć bude između 10 i 20 puta što ja vidim, a ja hoću da spavam", rekao je za RTL Marc Van Bloemen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČASTILA PROLAZNIKE /

Nekoj se mili u svili, a nekoj grudi bjelodani na fontani: Zgodna turistica izvela erotski show usred Dubrovnika!

Image
ČASTILA PROLAZNIKE /

Nekoj se mili u svili, a nekoj grudi bjelodani na fontani: Zgodna turistica izvela erotski show usred Dubrovnika!

Možda je problem u tome što jedini javni WC unutar zidina radi do 20 sati. Iako gradski zastupnici tvrde da bi WC-i trebali biti otvoreni cijelo vrijeme, a prekršitelje snimaju kamerama, nitko od alpinista i onih sa slabim mjehurom nije uhvaćen.

Prazne prekršajne statistike

"Vjerujemo da se radi o izoliranim slučajevima obzirom da statistika kojom mi raspolažemo govori da je broj remećenja javnog reda i mira ove godine u značajnijem padu nego je to bilo prošle godine", rekla je Andrijana Biskup, glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praznjikava je i statistika komunalnih redara, koji recimo, pišu kazne od 1000 kuna, za one koji ne nose majice unutar staroga grada. "Pa evo ove godine smo naplatili samo jednu kaznu domaćem čovjeku koji nije znao, upozorili smo ga, ponovno smo ga zatekli znači naplaćena mu je kazna od tisuću kuna. Strance smo imali možda tisuće upozorbi međutim sve se svelo na usmeni nalog", rekao je Ivica Cumeljan, komunalni redar Grada Dubrovnika.

Upozorenja obično uđu na jedno, a izađu na drugo uho. Možda su i ti "izolirani slučajevi" zaista takvi, ali očito se na njih zbog turističke sezone lako i - zažmiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo