Tuđman je uništio Dalmaciju

Prilikom službenog otvorenja 57. splitskog ljeta građani Splita na Prokurativama su razvukli transparent kojim su prosvjedovali protiv izgradnje spomenika Franji Tuđmanu na Rivi.

14.7.2011.
23:27
VOYO logo

Neposredno nakon razvijanja transparenta na otvorenju Splitskog ljeta, u redakciju Danas.hr-a stiglo je priopćenje u kojem građani Splita poručuju da su na akciju potaknuti ''populističkim predizbornim potezom splitskog Gradskog vijeća'', koje je donijelo odluku o podizanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i prije javnog natječaja odlučili poslati njihov prijedlog uz dodatno objašnjenje.

''Osim što je sama lokacija predviđena za postavljanje spomenika potpuno van svih pravila arhitektonske i urbanističke struke, o čemu su lokalni znanstvenici već progovorili, kad već naše gradske vlasti grade kip, molimo ih neka vode računa o par stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđmanova devastacija Dalmacije

Franjo Tuđman je pokušao izbrisati na sve moguće načine identitet Dalmacije čiji naziv nije ni mogao prevaliti preko usta pa je našu regiju nazivao Južna Hrvatska. Posljedica toga je da naziv Dalmacija u službenim nazivima postoji još jedino kao pridjev u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stoga molimo da komisija prihvati rješenje koje će to jasno pokazati kao što je slučaj u našem prijedlogu gdje prvi predsjednik odjeven u dres omiljenog mu kluba šutira loptu sa dalmatinskim grbom.

Franjo Tuđman i njegova ideja o dvjesto bogatih obitelji te Miroslav Kulte kao glavni izvršitelj njegovih ideja srozali su gradsku privredu i uništili velike firme poput Slobodne Dalmacije, Jugoplastike, Jugovinila, Dalme, Jadrantekstila, Prerade, Uzora, Cetinke, Dalmacijaturista, Dalmatinke i ostavili grad na milost i nemilost oskudnoj turističkoj djelatnosti kao jedinoj vitalnoj gospodarskoj grani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer radnika Dalmacijavina tek je najaktualniji u trenu. Stoga molimo da umjesto spomen ploče na dnu stoje imena svih gradskih tvrtki koje su za vrijeme Tuđmanove vladavine devastirane, a čiji su radnici danas na prosjačkom štapu'', poručuju u priopćenju građani Splita.

Vezani članak:

arti-201107080008006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo