TRŽIŠTE NEKRETNINA POLAKO SE OPORAVLJA: / Prodaje se čak 165.000 stanova, u dva grada cijene najviše rastu

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

Tržište nekretnina u Hrvatskoj nakon kriznih godina počelo se lagano oporavljati i trenutačno se na prodaju nudi oko 165.000 nekretnina, a samo prošlog mjeseca oglašeno je čak 17.

4.1.2017.
9:54
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

U godini iza nas zaustavljen je pad cijena starih stanova i počeo je lagani oporavak tržišta, no cijene novogradnje i dalje su u minusu. Porezna je reforma donijela lagani poticaj na tržištu preko smanjenja stope poreza na promet nekretninama s pet na četiri posto, ali samo za građane koji ne kupuju prvu nekretninu, piše Večernji list.

Niz promjena za kupce i vlasnike nekretnina

Privremenim gubitnicima postale su obitelji koje kupuju prvu nekretninu jer više nisu oslobođene plaćanja poreza na promet nekretnina. No, budu li stan ili kuću kupovali na kredit u drugom dijelu godine, tada će im država najmanje četiri godine subvencionirati pola rate kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list piše kako je s početkom ove godine došlo i do jedne zanimljive administrativne promjene. Naime, građani su dosad morali predavati kupoprodajni ugovor Poreznoj upravi neovisno o tome što su im ugovore dostavljali i bilježnici. Tko je zaboravio predati prijavu u roku od 30 dana, plaćao bi kaznu. Od sada je, prema izmijenjenom zakonu, obveza prijave poreza na promet nekretnina prenesena s kupca na javne bilježnike i sudove.

U bilježničkim uredima kažu da novi sustav prijavljivanja ovoga tjedna još nije zaživio te one koji ovih dana potpisuju ugovore o kupnji nekretnina upućuju da ih i dalje sami dostavljaju u Poreznu upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo će biti i zadnja godina u kojoj će vlasnici nekretnina plaćati komunalnu naknadu jer će ista iduće godine prerasti u porez na nekretnine. Novi porez na nekretnine trebao bi biti isti ili niži za starije i nekvalitetnije zgrade, a nešto veći za novije te elitne stanove i kuće.

Image
DRŽAVA ĆE VAM PLAĆATI POLA RATE STAMBENOG KREDITA: /

Uskoro nova povlastica, evo tko će je moći koristiti i pod kojim uvjetima

Image
DRŽAVA ĆE VAM PLAĆATI POLA RATE STAMBENOG KREDITA: /

Uskoro nova povlastica, evo tko će je moći koristiti i pod kojim uvjetima

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Željko Lukunić

Zgrada u Zagrebu

Najveći rast cijena u dvama najvećim gradovima

Inače, cijene stanova najviše rastu u dvama najvećim gradovima - Splitu i Zagrebu. U Rijeci se oporavak tržišta, a time i cijena osjeća nešto manje, dok se u Osijeku, gdje se za 'kvadrat' stana u prosjeku traži 945 eura, nastavlja stagnacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaju stanova u unutrašnjosti Hrvatske nije značajnije potaknuo ni pad kamata na stambene kredite. Međimirska županija među rijetkima je na kontinentu koje bilježe oporavak na tržištu nekretnina. Sada je ondje prosječna cijena četvornog metra - 700 eura.

U prosincu je na Njuškalu najveća potražnja bila za stanovima u Zagrebu od 70 kvadrata i po cijeni od 700 tisuća kuna. I dalje su najskuplje nekretnine u Dubrovniku, a slijede Opatija i Hvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović uvjeren je da će smanjenje porezne stope pozitivno utjecati na promet nekretninama, ali ne podupire ukidanje oslobođenja za kupnju prve nekretnine premda smatra da je zamjensko subvencioniranje pola rate kredita za potencijalne kupce mnogo bolja opcija. Također ističe da se ne spominje nužno socijalno stanovanje kao ni trajni poticaji koji bi mladim obiteljima omogućili planiranje života u Hrvatskoj.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo