TRUDNICE BEZ PRATNJE U VRIJEME LOCKDOWNA: / Zbog restrikcija u Hrvatskoj će se roditi 400 manje djece nego 2019.

Image

Hrvatski liječnici poručuju da trudnice ne mogu očekivati pratnju na porodu svaki puta i da se situacija epidemiološki mijenjala iz dana u dan

26.10.2020.
16:51
VOYO logo

U svim segmentima života prekinute su uobičajene aktivnosti tijekom lockdowna pa su se tako i trudnice, buduće rodilje našle u novoj situaciji. Kako prenosi HRT, udruga Roda je provela istraživanje na 1.500 žena te su rezultati pokazali da je velik dio njih u to vrijeme bio uskraćen za prava na području reproduktivnog zdravlja.

Posljedica tih restrikcija moglo bi biti manje rođene djece u ovoj godini. Svjedočanstva majki koje su dijete donijele na svijet u doba pandemije govore o poteškoćama za vrijeme porode. Ove žene traže dopuštanje partnera kao pratnje i podrške u tom posebnom, ali niti malo lakom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZARAŽENE TRUDNICE KORONAVIRUS MOGU PRENIJETI NA DIJETE: /

Virus se u takvim slučajevima prenosi na dva načina

Image
ZARAŽENE TRUDNICE KORONAVIRUS MOGU PRENIJETI NA DIJETE: /

Virus se u takvim slučajevima prenosi na dva načina

Bit će rođeno između 200 i 400 manje djece nego u 2019.

"Nažalost i dalje je ostao veliki problem pratnje na porodu koji je prema podacima ovog našeg istraživanja za koju je bilo uskraćeno 79 posto žena u Hrvatskoj", kaže za HRT Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Image
Image

Od bolnice do bolnice ovisit će u koje će rodilište smjeti tata u pratnju, a zbog restrikcija na području humane reprodukcije, 2020. rodit će se između 200 i 400 manje djece nego prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano za ostvarivanje prava na medicinsku oplodnju moram reći da su mnogi termini odgađani, da je evidentirano gotovo 60-70 posto postupaka medicinske oplodnje upravo u to vrijeme bilo ostvareno", govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

'U cijelom svijetu žene nisu mogle imati pratnju na porodu'

Epidemiološke mjere moraju se poštivati, radilo se o propisima, poruka je liječnika. Hrvatski doktori poručuju da trudnice ne mogu očekivati pratnju na porodu svaki puta i da se situacija epidemiološki mijenjala iz dana u dan. Inače, reproduktivna prava žena u vrijeme pandemije bila su zakinuta na svjetskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem s pratnjom smo vidjeli svugdje, s dostupnošću usluga smo vidjeli svugdje. Ono što je dobro što se tiče Hrvatske je da nismo vidjeli povećanje carskih rezova", govori za HRT dr. Ivana Radačić, članica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena i djevojčica.

U ovakvim krizama niti malo nije lak zadatak pronaći ravnotežu između zaštite ljudskih prava i zdravlja ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo