Novi vođa? / Troje analitičara o Penavi na čelu DP-a: Nije lider. Prepoznat je tek lokalno. Teško će on to. Ali jedno mu ide u prilog

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Penava i DP vole se ne previše tajno odavno. Sad je skoro pa javno da će DP nekoć M. Škore postati DP I. Penave. Doduše, ne u nazivu, ali ipak

24.9.2021.
17:20
Ivica Galović/Pixsell
VOYO logo

Domovinski pokret svoje je postojanje započeo kao DP Miroslava Škore, što je prestao biti još u veljači ove godine. Četiri i pol mjeseci nakon što je DP ostao bez Miroslava Škore u imenu, bez njega je ostao i kao predsjednika, a još mjesec poslije i kao člana.

Nitko nije bio iznenađen kad se prije nekoliko dana u DP učlanio Ivan Penava, bivši HDZ-ov političar desnog krila stranke, gradonačelnik Vukovara. Previše nije iznenadilo niti kad je Penava objavio da će se kandidirati za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je živopisan bio trenutak to što je to napravio već sutradan, ali jasno je da Penava neće u potpunosti slijediti obrnutu sudbinu Škore s DP-om, da se stranka neće pretvoriti u "DP Ivana Penave". Jasno je ipak i to da će DP postati Penavin kao stranka kojoj će biti predsjednik.

E sad, kakav će Penava biti predsjednik DP-a? To smo pitanje pretresli s nekoliko političkih analitičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemu, kao i svakome drugome, treba dati šansu", kazao nam je Krešimir Macan:

Image
izborna utrka /

Ivan Penava za RTL: 'Nismo više u sustavu i krilu HDZ-a. Konfrontirati se sa strankom na vlasti je izazovno, ali nam nije prvi put'

Image
izborna utrka /

Ivan Penava za RTL: 'Nismo više u sustavu i krilu HDZ-a. Konfrontirati se sa strankom na vlasti je izazovno, ali nam nije prvi put'

"Vi ne možete znati nečije mogućnosti dok mu ne date šansu. On će sad dobiti priliku, vrlo vjerojatno će biti izabran za predsjednika Domovinskog pokreta, za pokazati se kakav je lider. Znači, je li onaj koji vodi ili je onaj kojega vode."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan o njemu u ovom trenutku ovako ocjenjuje na tom mjestu:

"On nije netko koga ja vidim kao lidera, ali možda DP-u sada takav profil odgovara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On već dugo figurira kao igrač DP-a, stalno je s njima koketirao. Znate i dok je bio u HDZ-u, cijelo vrijeme je bio njihov igrač u sjeni, tako da tu stranka nema problema, a mislim niti javnost. Ono nezavisni je držao samo zato da mu ne bude otežavajuća okolnost na lokalnim izborima. Bilo je jasno da ima veliku podršku DP-a i da se oni međusobno podržavaju. Znate i oni incidenti u Vukovaru, to su promovirali DP-ovi kanali", kazao je.

Nisu Vukovar i Hrvatska isto

Mate Mijić je kao prvo spomenuo Penavino iskustvo u politici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako Ivan Penava ima dosta stranačkog iskustva, zna kako se treba ponašati u velikim kolektivima, kako izgleda da vertikalna stranačka struktura upravljanja. Tu je on svojevrsni dobitak za DP zato što ipak zna kako jedna ozbiljna stranka treba biti ustrojena, jer je bio u takvoj stranci dugi niz godina."

"Obnašao je i obnaša izvršnu vlast, što je opet jedna dodatna dimenzija za stranku opozicije da ipak ima na čelu nekoga tko nečim upravlja i snosi određenu odgovornost za ono što čini. U opoziciji vidimo da često političari o puno toga maštaju, puno toga bi htjeli, a pitanje je koliko je toga ostvarivo. Ivan Penava je ipak realističan, zna kako se vodi politika", kazao je dalje Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za treću stvar koju je naveo, rekao je da je Penavi i najveći izazov:

"On mora pokazati da je sposoban nadrasti te svoje trenutne cipele lokalnog političara i postati nacionalno prepoznatljiv političar, što neće biti lako. On je regionalno prepoznatljiv u Slavoniji. A niti u tom smislu nije najjači politički akter jer, recimo, osječko-baranjski župan Ivan Anušić puno je jača figura od Penave."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivan Penava mora se pokazati kao nacionalni političar, što nije lako kad se dugo brendirate kao lokalni, kao Vukovarac ili Slavonac. Jako je teško da vas ostatak države onda prihvati kao nacionalnog političara", rekao je Mijić, ali i spomenuo detalj koji možda bude od značaja:

"Donekle će mu možda biti lakše zato što je gradonačelnik Vukovara, a Vukovar je ipak nacionalni simbol. Te brige koje on ima u Vukovaru, koje su često vezane uz nekakva međuetnička pitanja, ostavštinu iz rata, u velikoj mjeri zanimaju cijelu zemlju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to relevantna politika za 21. stoljeće"

"Ivan Penava je, rekla bih, sasvim druga vrsta političara od Miroslava Škore", krenula je od usporedbe bivšeg i budućeg predsjednika ove stranke desnice Ankica Mamić:

"Penava je izašao iz HDZ-a, jer je smatrao da HDZ ne vodi dovoljno radikalnu politiku prema tekovinama Domovinskog rata. Mi se svi slažemo da je Hrvatska bila žrtva agresije, da je Vukovar pretrpio velike gubitke, ali mi u 21. stoljeće stvarno moramo ući razumijevajući potrebu da svi hrvatski građani, bez obzira koje bili vjere ili nacionalnosti, trebaju raditi u interesu hrvatske države i budućih građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno zato što će on sada imati tri uloge, bit će i gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik i još predsjednik DP-a, Ivan Penava će vrlo teško sve te tri stvari obavljati dobro", kazala je dalje, ne odajući dojam da bi se kladila na novog predsjednika stranke:

"Ja ne vidim da bi DP pod gospodinom Penavom mogao doživjeti neki veliki rast u nacionalnom rejtingu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, možda se DP-u ne žuri:

"Mislim da će oni do sljedećih izbora opstati, jer imaju ta zastupnička mjesta, imaju saborski klub, jer bez obzira što su gospodin Škoro i njegova sestra otišli u drugi klub, novac ostaje stranci, dakle ostaje u DP-u. I dok traje ovaj izborni ciklus, DP će se uspijevati održati, da tako kažem, na političkoj sceni. A do sljedećih izbora je dugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, kaže Ankica Mamić:

"Ja tu ne vidim nijednu politiku relevantnu za 21. stoljeće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo