BRUTALNA UBOJSTVA / Od likvidacije obitelji Zec prošlo je 30 godina: Danas će počast prvi put odati zagrebački gradonačelnik

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pravosuđe ni 30 godina kasnije nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći preživjelim članovima obitelji Zec ostala je jedini čin podrške s hrvatske strane

7.12.2021.
10:19
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, lokalitetu gdje je u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijena tročlana obitelj Zec, danas će se održati komemoracija na kojoj će sudjelovati i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih 30 godina.

Od ubojstva ove zagrebačke obitelji prošlo je trideset godina, a komemoraciju organizira Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade RH, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s ljudskopravaškim aktivistima i aktivistkinjama koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto, priopćeno je iz SNV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merčepovci u kasnim noćnim satima upali u kuću obitelji Zec

Brutalno i hladno. Te prosinačke noći 1991. godine oko 23 sata petero pripadnika posebne postrojbe MUP-a kojom je zapovijedao Tomislav Merčep, tzv. merčepovci upali su u kuću obitelji Zec na zagrebačkoj Trešnjevci.

Imućnom zagrebačkom mesaru Mihajlu Zecu naoružani su policajci priopćili da će napraviti pretragu njegove kuće te su, bez ikakva valjana dokumenta potrebnog za ulaz ili pretres kuće, preturali ladice i ormare. Uzeli su svu vrijednost koju su pronašli kod ove obitelji, uključujući novac i zlatninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRAVNA DRŽAVA JE PALA NA ISPITU': /

Na Sljemenu održana komemoracija ubijenim članovima obitelji Zec

Image
'PRAVNA DRŽAVA JE PALA NA ISPITU': /

Na Sljemenu održana komemoracija ubijenim članovima obitelji Zec

Mihajla su Merčepovci, među kojima je bila i jedna djevojka, ubili na licu mjesta, prilikom pokušaja bijega iz vlastite kuće hicima u leđa, a njegovu suprugu Mariju i maloljetnu kćer, 12-godišnju Aleksandru koje su svjedočile tom ubojstvu odveli su do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, tijela su prekrili smećem, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Prema policijskom zapisniku, na Adolfovcu je najprije ubijena majka Marija, a zatim je na isto mjesto dovedena djevojčica Aleksandra, koja je, prema svemu sudeći, prije smrti vidjela svoju okrvavljenu, ubijenu majku. Dvanaestogodišnja djevojčica pronađena je zakopana u jami, s rukama na leđima koje su bile vezane žicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznali zločin, ali nisu osuđeni

Nedugo nakon pronalaska tijela ubijene obitelji uhićeni su merčepovci Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović. Neki od njih su zločin i priznali, ali je postupak odbačen zbog proceduralne pogreške, odnosno na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi "izbačeni" te su oni oslobođeni.

Pravosuđe, dakle, ni 30 godina kasnije nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći preživjelima, Dušanu i Gordani Zec, 2004. godine ostala je jedini čin podrške s hrvatske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo