HZJZ OBJAVIO OPĆE MJERE ZAŠTITE / Tri virusa i hripavac 'haraju' Hrvatskom, pogledajte koliko je zaraženih

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog širenja respiratornih bolesti - covida, gripe i drugih sezonskih bolesti, ali i zbog povećanog broja oboljelih od hripavca građani bi se trebali pridržavati osnovnih zaštitnih mjera

1.12.2023.
9:55
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Covid, gripa, RSV - tri su virusa koji bi ove zime mogli harati Europom, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). No, kod nas se, uz njih, pojavio još jedan stari - hripavac, piše Tanja Gojsilović za N1. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kazali su da je ovakva situacija u ovom dijelu godine očekivana, a uobičajeno je i povećanje broja respiratornih infekcija.

Intenzitet gripe, objasnili su, još uvijek je nizak, a prema posljednjim službenim podacima u Hrvatskoj su bila 252 nova slučaja koronavirusa tako da se ukupni broj zaraženih približio 400. Najviše pozitivnih testova je u Zagrebu, čak 99, dok u Ličko-senjskoj županiji nema nijednog prijavljenog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
3 SU FAKTORA ŠIRENJA /

Hripavac se širi Zagrebom: 'Oni koji imaju simptome bolesti neka ostanu kod kuće i ne hodaju okolo'

Image
3 SU FAKTORA ŠIRENJA /

Hripavac se širi Zagrebom: 'Oni koji imaju simptome bolesti neka ostanu kod kuće i ne hodaju okolo'

"Gripa je trenutno niskog intenziteta, do sada (30. studenoga 2023.) nam je prijavljeno nešto više od 90 oboljelih u ovoj sezoni. U Hrvatskoj uobičajeno epidemija gripe kreće sredinom/krajem prosinca i traje do početka ožujka, a vrhunac sezone uobičajeno bude u veljači. Od početka godine do danas (30. studenoga 2023.) prijavljeno nam je 1354 oboljelih od hripavca, najviše u Gradu Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj županiji", kazali su iz HZJZ-a.

U Kini zdravstveni sustav pod pritiskom, može li se to dogoditi i kod nas?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) Kinu drži pod budnim okom jer je njihov zdravstveni sustav pod pritiskom zbog širenja respiratornih bolesti i to najčešće kod djece. A može li se takvo nešto dogoditi i u Hrvatskoj, iz HZJZ-a su kazali: "Prema zadnjim dostupnim informacijama, u Kini se povećanje broja ambulantnih pregleda i bolničkih prijema djece zbog Mycoplasme pneumoniae bilježi od svibnja 2023., a zbog RSV-a, adenovirusa i gripe od listopada 2023. godine. Navode kako se porast broja oboljelih od navedenih bolesti javio ove godine nešto ranije nego je uobičajeno, ali to nije neočekivano s obzirom na ukidanje ograničenja u vezi s covidom-19, slično iskustvo imale su i druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO je zatražio dodatne epidemiološke i kliničke informacije, kao i laboratorijske rezultate iz ovih prijavljenih skupina među djecom te prati situaciju. U ovom trenutku dostupno je premalo podataka za donositi zaključke o potencijalnom epidemijskom širenju", objasnili su.

HZJZ naveo opće mjere zaštite

Zbog širenja respiratornih bolesti - covida, gripe i drugih sezonskih bolesti, ali i zbog povećanog broja oboljelih od hripavca građani bi se trebali pridržavati osnovnih zaštitnih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opće mjere zaštite: redovito pranje ruku, kod kašljanja i kihanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom, redovito provjetravanje prostorija te u slučaju pojave respiratornih simptoma izbjegavati bliske kontakte, posebice sa osobama starije životne dobi i imunokompromitiranima. Od specifičnih mjera zaštite preporučeno je cijepljenje", naveli su iz HZJZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Iako bukti epidemija i vraćaju se drive-in punktovi - Hripavac nije nova korona i liječi se antibioticima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo