gospočić pred odborom / Tri milijuna eura savjetniku za privatizaciju, a pomoćnik ministra ne zna odgovoriti na pitanja o privatizaciji HAC-a

Image

Na pitanje oporbe znači li to da se privatizacija koja se spominje u ugovoru odnosi na HAC-ONC, Gospočić je kazao kako će odgovor dostaviti naknadno

18.5.2016.
15:26
VOYO logo

Većina u saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu prihvatila je u srijedu Ugovor o jamstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a, iako pomoćnik ministra Alen Gospočić nije znao objasniti što točno znači dio ugovora po kojemu su 3 milijuna eura namijenjena "savjetniku za privatizaciju koji savjetuje jamca".

Riječ je o zajmu od 250 milijuna eura, pri čemu bi se prva tranša u iznosu od 200 milijuna eura iskoristila za zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita, a druga tranša od 50 milijuna namijenjena je programu restrukturiranja radne snage i financiranju kapitalnih izdataka HAC ONC-a te savjetnika za privatizaciju koji savjetuje jamca, odnosno državu. Iz priložene tablice vidljivo je, pak, da je savjetniku namijenjeno 3 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor propisuje i uvjete koji prethode obvezi tranše B, a jedan od uvjeta je da je "donesen relevantni zakonodavni i regulatorni akt koji omogućuje privatizaciju imovine i/ili entiteta Hrvatskih autocesta".

"Možete li objasniti na što se odnosi ovo 'privatizacija', na privatizaciju HAC-a ili HAC ONC-a", upitao je Gospočića SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, no pomoćnik ministra na to pitanje nije znao odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala je Nada Turina Đurić (HNS), rekavši kako bi se, s obzirom na različita pitanja o sudbini HAC-a u javnosti, Odboru trebao obrattiti ministar Oleg Butković i razjasniti nedoumice, na što je predsjednik Odbora Pero Ćosić (HDZ) najavio tematsku sjednicu o HAC-u krajem lipnja, nakon što Europska banka izradi svoju studiju o HAC-u.

Gospočić je pak dodao kako nema privatizacije te kako ona može ići samo u smislu novog operatora za održavanje u HAC-ONC-u, no na ponovljeno pitanje znači li to da se privatizacija koja se spominje u ugovoru odnosi na HAC-ONC kazao je kako će odgovor dostaviti naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da nije odgovoreno na njihova pitanja, oporbeni zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani pa je ugovor podržan s pet glasova 'za' i četiri 'suzdržana'.

Novinare je i nakon sjednice zanimalo o kakvoj se privatizaciji radi, a Gospočić je i dalje tvrdio kako privatizacije nema, no nakon upozorenja da je za savjetnika namijenjeno 3 milijuna eura, nazvao je u Ministarstvo, a iz telefonskog razgovora moglo se zaključiti da mu ni tamošnji službenici nisu znali odgovoriti na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospočića je to vidno uzrujalo pa je uz oštre riječi prekinuo razgovor i otišao iz Sabora.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo